Потписан уговор за ауто-пут Рума–Шабац и брзу саобраћајницу до Лознице

Потписан је комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница. Уговор су потписали министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и извршни директор компаније "Азвирт" Кемил Алиев. Ауто-пут Рума–Шабац, заједно са великим мостом преко реке Саве, биће завршен за три године, а брза саобраћајница на деоници Шабац–Лозница пре краја 2023. године, најавио је председник Александар Вучић.

Укупна дужина ове саобраћајнице је 77 километара, а процењена вредност реализације  пројекта је 476.000.000 евра.

Председник Александар Вучић честитао је на потписивању уговора и истакао да је то веома важна ствар за нашу земљу.

"Изградићемо у наредне три године 21,4 километра ауто-пута од Руме до Шапца, заједно са новим мостом преко реке Саве у Шапцу", рекао је Вучић и додао да ће пре краја 2023. биће готова и брза саобраћајница до Лознице.

"Радимо огроман посао, желимо да људи у том крају остану на својим огњиштима, то ће значити живот за цело Подриње и донеће нове инвестиције у тај део земље и много већи број туриста", рекао је Вучић.

Како је рекао, на траси ауто-пута Рума–Шабац има много густо насељених села, као што су Јарак, Платичево, Хртковци и друга, и зато ће се у близини Платичева направити једно искључење како становници тих места не би морали да иду старим путем и круже 20 или 30 километара. На половини пута биће искључење, додао је председник.

Објаснио је да ће то бити ауто-пут пуног профила ширине 29 метара, са разделом од четири метра између трака за супротни смер, док ће брза саобраћајница Шабац–Лозница бити широка 19 метара, са разделом од три метра и максималном брзином ауто-путем 100-110 километара на сат.

Вучић је указао да је брза саобраћајница Шабац–Лозница дуга 54,8 километара, тако да ће се градити укупно око 77 километара најмодернијих саобраћајница у том делу Србије, на потезу од Руме до Лознице.

Истакао је да ће мост у Шапцу на Сави бити прво градилиште пошто ће већ за неколико дана добити грађевинску дозволу за прве радове.

Нагласио је да ће уз ауто-путем од Кузмина до Бијељине бити повезан тај део Србије са Републиком Српском и БиХ. Тиме бисмо подигли Подриње које је сада празно, јер од Лознице и Малог Зворника и Бајине Баште до Полимља немамо укупно ни 130.000 становника, напоменуо је председник.

"Желимо да ти људи имају своју будућност и да могу да остану ту. Ово је дивна и велика вест за грађане Србије, поносан сам што се више него икада граде ауто-путеви и брзе саобраћајнице захваљујући финансијској дисциплини државе", додао је Вучић.

Нагласио је и да је "Азвирт" одлично урадио ауто-пут Прељина–Љиг и да ће већ следеће недеље моћи да се виде први радови.

Напоменуо је да смо раније уговарали на Коридору 10 извођаче за деонице дуге и по пет или седам километара, док ће сада цео потез од 77 километара радити једна компанија као главни извођач.

"За три или четири године похвалићемо се да смо за 10 година урадили више него у претходних 70 година. Срећан сам због тога", додао је Вучић.

Честитао је грађанима Мачванског, Сремског и Београдског округа који ће од ове деонице ауто-пута и брзе саобраћајнице имати оргомне користи, а све то ће допринети већем економском расту Србије.

Извршни директор компаније "Азвирт" Кемил Алиев захвалио је Србији на указаном поверењу и подсетио да та компанија ради у нашој земљи од 2012. године, те да су се увек трудили да све обавезе испуне и посао обаве на високом нивоу.

"Наша главна снага су радници Србије, који су се показали као веома вредни и одговорни", истакао је Алиев.

Додао је да ће се "Азвирт" у будућности бавити развојем инфраструктуре, у шта како је рекао Србија доста улаже, како би сви делови земље били много боље повезани.

Пројекат изградње ових саобраћајница подељен је на три деонице: деоница 1 ауто-пут Рума–Шабац дужине 21,14 километара, деоница 2 мост преко реке Саве дужине 1.327,5 метара и деоница 3 брза саобраћајница Шабац–Лозница дужине 54,58 километара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво