Шанса за младе – обуке у складу с потребама тржишта

Како да млади дођу до посла, посебно они из осетљивих група или са неадекватним стручном спремом? Лакше уз додатне обуке и образовање прилагођено потребама тржишта - одговор је који је проистекао из програма "Дијалог за младе" у коме учествују немачка и швајцарска развојна агенција, Влада Србије и локалне самоуправе и предузетници.

На вину и органској храни живи Коњички клуб из Аранђеловца. Да би обезбедили новац за школу јахања, терапије за особе са инвалидитетом, покренули су производњу и еколошки хостел и запослили младе Аранђеловчане.

"Мој део је органски засад, проширили смо га и на поврће. Крећемо полако, али сигурно, кад имате квалитет онда је лако", испричала је Марија Марковић, из Коњичког клуба Аранђеловац.

Није било лако Марији Потић из Пирота да се запосли. Суочила се са предрасудама - многе фирме затвориле су јој врата јер је металска индустрија традиционално мушки сектор.

"Помоћу Удружења сам успела некако да нађем фирму која је прихватила да прођем кроз обуку и касније, кад сам завршила обуку, постала сам чак и це-ен-це програмер", рекла је Потићева.

У Србији је готово четвртина младих без посла. А често им само мало недостаје да се покрену - кажу угоститељи из Новог Пазара.

"Ми смо успели да нађемо два млада човека која нису били сигурна да ли ће се они бавити тим послом или неће. Део теоријске наставе су имали у Угоститељско-туристичкој школи у Новом Пазару и то је био део профилисања та два момка која су и пријављени на заводу", казао је Дарко Кнежевић из новопазарског "Студија Дори".

Кроз немачки пројекат у Србији је за четири године прошло 12.000 младих. Многи су били неактивни, разочарани у могућности или ниског образовања - и сви су добили шансу да раде.

"Било да је то на пољу пољопривреде, ту су имали могућности да своје стартап идеје да за њих добију подршку од школе или задруге или рурал хабова. Ако су желели да започну свој посао у ИТ индустрији или креативној индустрији, ту су заиста имали на располагању ко-воркинг просторе", навела је Марија Радовановић из ГИЗ-а.

Многи су, ипак, за послом отишли у Немачку и Швајцарску.

"У идеалном случају, они би требало да се врате и да њихова земља профитира, али они најчешће остају. Зато се ми трудимо да придобијемо и младе и мала и велика предузећа да запошљавају и да остану у Србији. Од почетка 2000-тих у оквиру немачко-српске сарадње отворено је 60.000 радних места", навео је Томас Шиб, амбасадор Немачке у Београду.

На истом трагу - реалне вештине за младе је и швајцарски програм знањем до посла и подршка систему дуалног образовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се