Интерни ревизори нису шпијуни

Педесет седам општина и градова има интерног ревизора. Осим да се новац из заједничке касе троши у складу са прописима и потребма грађана, циљ је и да резултати буду мерљиви.

Ако се има у виду некадашњи став и руководства и запослених о интерном ревизору, напредак није мало.

"Да су то неки шпијуни, инспектори, доушници, да ће имати штете од њиховог рада, до овог сад што имамо а то је да су они пријатељи руководства и да и они као запослени који нису руководиоци, имају пуно користи од интерне ревизије", каже Споменка Вирцбургер, помоћник министра финасија.

Као човек из куће, интерни ревизор је први који указује на пропусте у процедурама, могуће ризике, и открива ко је за шта одговоран. Међу 96 интерних ревизора у локалним самоуправама, однедавно је и ревизор у Општини Осечина написао први извештај.

"Најважнији закључак до кога се дошло јесте да је утврђено да постоји 16 милиона ненаплаћених потраживања, по основу комуналне таксе", каже Марко Матић, интерни ревизор Општине Осечина.

Циљ интерне ревизије је и да олакша посао државној ревизији, која би се ослањала на њихове извештаје, убрзала посао и повећала број оних које контролише. Међутим кажу да интерни извештаји, за сада нису такви.

Душко Пејовић, држвни ревизор каже да се уочава напредак у раду, у њиховом броју у њиховој обучности, али напредак иде спорије а могао би бити бржи.

Ради убрзања, ушло се у другу фазу РЕЛОФ - програма који финасира швјцарска влада. Кажу да су европски стандарди и код нас применљиви али да је то процес, и да није довољно само утврдити, да ли се новац троши у складу са законом.

"Сада треба да се померимо ка томе да ли је то у складу са циљем, да ли сте то урадили ефикасно, да ли је то што радите произвело неки ефекат и да ли у крајњем случају грађани имају неку корист од тога", каже Ана Јоловић, директорка РЕЛОФ пројекта.

У протеклој деценији, више од 400 интерних ревизора добило је цертификат Министарства финасија.

Закон који је увео интерне ревизоре и даље не предвиђа казну за оне који их не поставе. Могуће је и да исти ревизор обавља интерну контролу у више општина или јавних предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво