Расте потражња кредита

Ниска стопа инфлације и смањење референтне стопе на динаре смањили су трошкове финансирања државе, али и привреде и становништва. Кредити расту у просеку за 10,4 одсто, а банке се све више охрабрују да одобравају нове позајмице.

Када расту кредити расте и укупна економија. Тражњу кредита охрабриће и најављено повећање плата и пензија али за разлику од ранијих година у Народној банци тврде да у укупној приватној потрошњи од 30 милијарди евра годишње највише учествују плате из приватног, а не пензије и зараде из јавног сектора.

"Фонд плата у приватном сектору чини око 45 одсто извора личне потрошње у Србији. На другом месту је фонд пензија који чини око 15 посто, а затим фонд плата у јавном сектору негде 12 - 12,5 одсто. Имамо и дознаке и кредите који чине нешто мање учешће", каже Милан Трајковић из НБС. 

Дакле у Народној банци демантују да ниске зараде креирају тражњу кеш позајмица. Али који су кредити најтраженији? 

"У Србији и даље највише расту потрошачки кредити, такозвани 'кеш кредити', али у последње време и стамбени кредити. На страни предузећа ту су још увек главни облик кредити за обртна средства, још заједно чекамо да се пробуди тражња на страни дугорочних инвестиционих кредита", каже Бранко Грегановић, председник Извршног одбора НЛБ банке. 

Према подацима Народне банке Србије дугорочни инвестициони кредити ипак се буде и они су у последњих годину дана повећани за чак 27 одсто. Шта охрабрује банке да ублажавају услове за одобравања нових кредита?

"Пад премије ризика земље, повећана конкуренција међу банкама а свакако и убрзање привредног раста и повољни трендови на тржишту рада", каже Мирјана Милетић из НБС.

Оно што банкаре највише интересује то су трендови, а они ће бити позитивни и слични бар наредне две године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво