НБС: Девизне резерве на највишем нивоу након куповине девет тона злата

Народна банка Србије кориговала је раст бруто домаћег производа за 2019. годину са 3,5 на 3,6 одсто. Девизне резерве су премашиле 14,2 милијарде евра и историјски су на највишем нивоу, након куповине девет тона злата из Базела. Демантовано је да ће повећање плата и пензија утицати на инфлацију.

Јоргованка Табаковић каже да нико не може да оспори резултате који су постигнути у последњих шест година када је реч о основним постулатима економске политике и да је Србија изнутра себи највећа снага.

Нагласила је да расте ниво кредита привреди и становништву, да је пао и ниво ненаплативих кредита.

Као велики успех истакла је куповину злата највишег квалитета на међународном тржишту, чиме је земља обезбеђена од могућих економских удара.

Девет тона је остало у Базелу како би се смањили трошкови и које се може у сваком моменту и продати. Претходно је Народна банка купила у Бору од "Зиђина" једну тону.

Навела је да Србија сада има 30,4 тона злата, што у девизним резервама представља око 10 процената.

"Остатак девизних резерви је реструктуриран, тако да представља сигурност на исти начин као што реструктурирамо јавни дуг – повећавајући износ у динарима и у еврима, зато што на однос динар-евро можемо да утичемо снижавајући вредности дуга у доларима", рекла је Табаковићева.

Инфлација је тренутно испод доњег пројектованог нивоа и тако ће бити до средине идуће године.

Привредни раст је остварен упркос сумњама и он је у последњем тромесечју био чак 4,7 одсто међугодишње.

Народна банка демантује да ће најављено повећање плата и пензија утицати на инфлацију и раст бруто домаћег производа, јер оне ће расти испод тог нивоа и да пензије у приватној потрошњи утичу са 12 процената, а зараде у приватном сектору са 45 одсто.

Демантовали су и да потрошња иде на терет јавних инвестиција које су већ сада око 22 одсто са циљем да пређу 25 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво