Када би могао да буде забрањен увоз "старијих" половњака

Пре десет дана Београђани су могли да виде ваздух који удишу а стручњаци су као главног загађивача означили саобраћај. Како би се проблем умањио, министар екологије најавио је забрану увоза аутомобила са евро 3 мотором и као рок назначио половину године.

Министарство екологије већ годину и по лобира да се укине увоз аутомобила евро 3 који су по свим статистикама највећи загађивачи ваздуха. Не да се забрани коришћење тих возила, већ да се више не увози оно што је за запад еколошко смеће. Трговци су реаговали смањили цене већ увезених аутомобила. Зато расту цене "новијих" половњака. 

"Ја верујем да ћемо тек од половине следеће године бити у прилици да завршимо документа а она ће бити довољно добра да ћемо у неком тренутку моћи то и да урадимо", каже министар екологије Горан Триван.

Удружење увозника нових аутомобила сматра да би забрана требало што пре да се уведе јер би до рока који поставља министар у земљу могло да се увезе и више од 100 хиљада таквих возила.

"Асоцијација увозника и делова предлаже да се што пре, а не после првог јануара следеће године у Србији забрани увоз, не употреба него увоз возила генерација евро 3 и евро 4", каже Бобан Николић из удружења увозника нових аутомобила.

Помогло би и када би се више куповала хибридна и електрична возила. Зато министар екологије најављује за 2021. више пара у буџету за дотирање куповине таквих возила, али се још не зна колико би та субвенција износила.

Увозници предлажу да куповина електричних и хибридних возила буде потпуно ослобођена плаћања ПДВ-а.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи