Мађарска није одобрила позајмицу гаса

Ситуација није критична, а није ни безазлена, поручио премијер Цветковић после ванредне седнице Владе. Мађари, због сопствених потреба, не могу да позајме гас, изјавио директор "Србијагаса" Душан Бајатовић по повратку из Будимпеште. Србија потпуно остала без гаса. Тадић: Србија колатерална штета спора Русије и Украјине.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић очекује да ће снабдевање гасом бити нормализовано у наредних неколико дана, имајући у виду све преговоре који се о воде о томе.

"Ситуација није критична али ни потпуно безазлена", рекао је Цветковић на конференцији за новинаре после ванредне седнице владе посвећене енергетској ситуацији у земљи.

Премијер је поновио информацију да су на преговорима у Будимпешти мађарски представници рекли да ни њихова земља нема довољне количине, али су понудили да пусте гас, чим се реши руско-украјински спор.

Цветковић је рекао и да је Србија од Русије затражила да нам део гаса упути алтернативним путем кроз Белорусију, али је навео и да је "та рута проптерећена и ради пуним капацитетом".

"Очекујем да можда тако добијемо неке количине гаса, али то ће се знати сутра", рекао је Цветковић.

Премијер је додао да је електроенергетски систем стабилан и да добро функционише, као и да Србија има довољно мазута и да је влада препоручила електродистрибуцијама да смање расвету у градовима док се не реше проблеми са гасом.

Због преласка са гаса на алтернативне видове грејања, очекује се удар на електроенергетски систем, и стога је, према речима премијера Цветковића, неопходно да грађани штеде струју.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је у Дневнику 2 РТС-а да "мађарска страна није одобрила Србији позајмицу гаса" због својих, унутрашњих, потреба.

Бајатовић је рекао да је на разговорима у Будимпешти једино успео да издејствује да мађарска страна пусти гас Србији чим дође до руско-украјинског споразума и пре него што непосредно стигне до наше границе.

"Штавише, спремни су да пусте и нешто већу количину како би енергетски систем у Србији био што пре оспособљен", рекао је Бајатовић по повратку из Мађарске.

Директор "Србијагаса" је истакао да су и Мађари искључили са мреже своје велике потрошаче и да су увели други степен рестрикције.

Бајатовић је још једном подсетио да домаће резерве гаса нису довољне чак ни да се успостави притисак у цевима, тако да се гас може допремити само до потрошача који су близу изворишта, односно складишта.

"Ово треба да нам је за наук јер смо сличну кризу из 2006. године олако схватили. Да нисмо, сада би складиште у Банатском Двору било оспособљено и не бисмо имали овакве проблеме", истакао је Бајатовић.

Председник Борис Тадић је оценио да је "Србија колатерална жртва сукоба Русије и Украјине", али је истакао да је снабдевања гасом прекинуто и многим чланицама Европске уније, због чега очекује веће ангажовање званичног Брисела, па самим тим и брже решење кризе.

Довољно мазута

Нафтна инудустрија Србије је обезбедила довољне количине мазута, који је требало да замени гас у градским топланама, рекао је члан Кризног штаба српске владе Душан Мракић.

Мракић је истакао да Кризни штаб Владе Србије непрестано заседа и да је у сталној комуникацији са свима који раде на одржавању стабилности енергетског система.

Он је истакао и да је електроенергетски систем Србије у под контролом  и без икавих проблема иако ће један део грађане морати да пређе на грејање струјом због несташице гаса.

Мракић је упутио апел грађанима Србије да и поред тога што је могуће више штеде електричну енергију.

Према његовим речима, топлана у Зворнику нема могућност преласка са гаса на мазут тако да ће становници тог града морати да се греју на струју.

Мракић је додао и да топлана у Панчеву користи последње количине гаса, у Лозници је 55 одсто града остало без даљинског грејања, у Чачку једна петина града без грејања, као и део Врбаса, а у Краљеву један од 13 котлова нема могућност преласка на мазут.

"Испорука мазута је редовна, има малих проблема у појединим електроенергетским дистрибутивним мрежама, али то је занемарљио према целом систему Србије.

ЕДБ: Стање стабилно

Стање на електродистрибутивној мрежи у Београду је стабилно и ноћас није било кварова ни на једном напонском нивоу, изјавила је портпаролка ЕДБ Сандра Алагић.

"Апелујемо на свест и савест Београђана и свих потрошача да рационално користе електричну енергију и да штеде како би данас и наредних дана систем функционисао стабилно и како не би било никаквих прекида у напајању струјом", рекла је Сандра Алагић.

Директор Београдских електрана Зоран Предић изјавио је да Београдске електране раде без проблема, да нема било каквих појединачних кварова и да су обезбеђене довољне количине мазута за њихов рад.

Предић је рекао да Београдске електране могу да раде бар седам дана пуним капацитетом са тренутним залихама, да мазут редовно пристиже и да оне могу да приме око 1.500 тона мазута дневно нагласивши да су углавном сва постројења тог јавног комуналног предузећа пребачена да раде на мазут у току јучерашњег дана.

Без грејања поједини делови Новог Сада

Трећина новосадских станова остала је без грејања, пошто су исцрпљене залихе гаса намењене топлани "запад", навели су представници градских власти.

Дечија болница ће се грејати уз помоћ уљаних радијатора и клима уређаја док се не обезбеди котао за грејање на мазут, рекао је градоначелник Игор Павличић.

Директор Дома здравља Нови Сад Живота Лазаревић је саопштио да ће амбуланте у приградским насељима радити само од седам до 10 сати ујутро, а за то време ће у ординацијама бити укључене грејалице.

Радијатори су почели да се хладе на Детелинари, Новом насељу, Сателиту, подручју око Новосадског сајма и у Петроварину, где је на даљински систем грејања прикључено 25.000 станова са око 70.000 становника.

Остале три топлане у граду прешле су на мазут, с тим да топлана "север" ради са смањеним интензитетом због застарелости опреме.

Клинички центар Војводине и породилиште имају котларнице на течно гориво и проблема са грејањем неће бити.

Панчевачке топлане без алтернативе

Станови у Панчеву током ноћи остаће хладни када гас буде искључен јер не постоји алтернативни начин грајања, а све установе и предузећа ће радити скраћено или прекинути рад, саопштено је након седнице Градског већа.

На седници Градског већа усвојен је план панчевачког "Грејања" којим су пословни простори и установе у граду искључени са система грејања да би станови остали што дуже топли.

Технички директор "Грејања" Зоран Божанић рекао је да се вечерас очекује престанак испоруке гаса, после чега ће грејање моћи да одржава станове топлим још свега шест до осам сати.

Од ноћас ће без грејања остати и окружни затвор, суд и Геронтолошки центар, а од сутра неће радити један број вртића, библиотека, музеј, културни центар.

У градској управи ће радити само матична служба и инспекције, док ће домови здравља радити само до 15 сати, након чега ће грађани бити упућивани у службу Хитне помоћи.

Пет вртића који имају сопствено грејање на друге енергенте примиће децу из преосталих установа према распореду који је направљен. 

Градоначелница Панчева Весна Мартиновић изјавила је после седнице Већа да је градским предузећима препоручено да пређу на алтернативне начине грејања или донесу одлуку о одређивању минимума процеса рада.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво