Србија испунила више од 40 одсто препорука из Беле књиге страних инвеститора

Савет страних инвеститора представио је Белу књигу представницима власти, привредницима и друштвеној заједници, као и препоруке усмерене да подрже привредни раст и бољи животни стандард. Премијерка Ана Брнабић изразила је задовољство што је Србија успела да испуни више од 40 одсто препорука, оцењујући да је то добар резултат, али да је могло бити и боље.

Шеснаесту годину заредом, Савет страних инвеститора у Белој књизи оцењује пословну климу и даје препоруку Влади шта да чини, како би побољшала привредни амбијент у држави и повећала животни стандард грађана.

Према "ФИЦ индексу" који је објављен у најновијем издању Беле књиге, у периоду од новембра 2018. до октобра 2019. године, две области са најбољим учинком су регулативе која се односи на дуванску индустрију и транспорт, као и прошле године.

Придодате су још две области, индустрија нафте и гаса и Закон о јавном бележништву.

Од девет приоритетних тема Радне групе Савета и Владе Србије за спровођење препорука Беле књиге, дигитализација, борба против недозвољене трговине, стечај и фармацеуткса индустрија су забележили умерени напредак , некретнине и изградња и порези су забележили неки нпаредак , док рад, Закон о девизном пословању и безбедност хране нису забележили напредак.

Брнабић: Добар резултат, али могло је бити боље

Премијерка Србије Ана Брнабић изразила је задовољство што је Србија успела да испуни више од 40 одсто препорука из "Беле књиге", оцењујући да је то добар резултат, али да је могло бити и боље.

"Ове године имамо 41 одсто испуњених препорука, то је најбољи резултат од 2011. године, од када се мери успех у проценту препорука које је Влада имплементирала, рекла је Брнабићева.

Указала је да је у Влади Србије формирана Радна група за убрзање препорука из Беле књиге, захваљујући којој је, истиче, успостављена другачија динамика спорвођења реформи и стална комуникација са привредницима.

"Следеће године ћемо бити и бољи, јер постоје неке области које су у извештају препознате као да није било помака, али Влада Србије је већ усвојила предлоге закона и упутила неке од тих предлога у Скупштину", рекла је Брнабићева.

Истиче да ће Србија наставити и бржим темпом идуће године у примени предлога из Беле књиге, наводећи да је циљ да пређе "магичну цифру" од 50 одсто испуњених препорука.

Михајловић: Не види се велики број помака

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, рекла је да раст БДП-а, раст инвестиција, Дуинг бизнис листа Светске банке и повезивање у области транспорта јасно показују да Србија иде напред, иако се велики број тих помака не види у Белој књизи Савета страних инвеститора.

"Хвала компанијама чланицама Савета страних инвеститора што запошљавају грађане Србије, готово 100.000 људи, или око пет одсто укупног броја запослених у Србији, што редовно исплаћују плате. Важно је да разговарамо о партнерском односу између Савета и Владе", рекла је Михајловићева.

Истакла да "није ни задовољна ни срећна овогодишњим извештајем јер се у "Белој књизи" много тога што је урађено не види, а да сви знамо да се Србија мења много више од онога што пише у извештају".

"Мислим да заједно са Саветом морамо јасније да дефинишемо оно што се прати и спроводи у оквиру Беле књиге, а не слажем се ни са поређењем Дуинг бизнис листе са Белом књигом", рекла је Михајловићева, и додала да свакако још пуно посла предстоји да би се додатно унапредио пословни амбијент у Србији.

Лабус: Напредак већи него на Дуинг бизнис листи

Белу књигу је представио уредник издања Мирољуб Лабус који је рекао да Савет страних инвеститора увек воли да пореди своје индексе са индексом Дуинг бизнис листе Светске банке.

"Ако наставите овако и следеће године, биће добро", рекао је Лабус и додао да је Србија по индексу Савета страних инвеститора напредовала још више него на Дуинг бизнис листи.

"Наше чланице чак су и строже оцењивале напредак него људи из Свестске банке", рекао је Лабус.

Објаснио је да је 11 одбора Савета страних инвеститора радило у 60 сектора док Светска банка ужима у обзир 10 сектора.

Фабрици: Србија има европску перспективу 

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици је рекао да Србија има перспективу у ЕУ и да се она није променила.

"Оно што се десило у Бриселу је недостака консензуса о једној одлуци, али она није била негативна. Савет је рекао да ће процес проширења бити један од приоритета у политици ЕУ", поручио је Фабрици.

Рекао је да се издањем Беле књиге мери притисак и температура пословног окружења и да је данас важан догађај за ЕУ како би се из перспективе привреде сагледало стање.

Истакао је и да је стопа примене препорука из Беле књиге порасла, али да амбиције треба да буду веће како би се достигло бар 50 одсто препорука које су наведене.

"Привредницима је потребна предвидивост, не воле изненађења, њих треба консултовати", рекао је Фабрици.

Србија је свакакао постигла напредак, оценио је, "у неким областима већи, у неким мањи", али је додао да предстоји још посла, те да је његов тим посвећен убрзанају читавог процеса.

"Надам се да када се будемо видели следеће године да ћемо успети да достигнеми цифру од 50 одсто примењених препорука", нагласио је Фабрици.

Након представљања Беле књиге, уследила је панел дискусија о томе како унапредити пословно окружење у Србији.

Разговарали су министарка Зорана Михајловић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, председница Савета страних инветитора Јана Михајлова и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво