Строго контролисани транзит гаса

Преговори сукобљених страна сутра у Бриселу. Европска унија спремна да пошаље своје посматраче који би надгледали транзит гаса кроз Украјину. Посматрачи ЕУ прихватљиви за Москву и Кијев. Медведев позвао Јушченка на хитно постизање договора. "Гаспром" раније данас, по налогу премијере Путина, потпуно обуставио испоруку гаса преко Украјине ка Европи.

Премијер Чешке Мирек Тополанек, у име Европске уније, најавио је данас реалне шансе за својеврсно "гасно примирје" између Русије и Украјине.

Технички посматрачи из Европе контролисали би у Украјини испоруке и транзит и омогућили тако да већ сутра или у петак руски гас крене пут Европе. Петак је критичан дан за неке чланице ЕУ, које су у потпуности зависне од руских испорука.

"Сви остали аспекти спора решавали би се касније", рекао је Тополанек на заједничкој конференцији за новинаре са шефом Европске комисије Жозе Мануелом Барозом у Прагу.

"Покушаћемо да на министарском састанку сутра у Бриселу, уз учешће представника "Гаспрома" и "Нафтогаса", технички решимо проблем. Уз сагласност обе те стране на место би отишао посматрачки, супервизорски технички тим који би надгледао предавање испорука, како би могле да се обнове", објаснио је Тополанек.

Русија и Украјина би све остале детаље свог спора око цена и транзита гаса решавале касније а испоруке гаса за Европу не би биле више угрожене.

Са Тополанековом оценом да је то коначно светло које се назире из тунела сложио се и шеф Европске комисије.

Сценарио прихватљив за Москву и Кијев 

Барозо је потврдио да је добио данас уверавања и од руског премијера Владимира Путина и украјинске премијерке Јулије Тимошенко да је такав сценарио као и посредовање европских техничких посматрача прихватљиво и за Москву и за Кијев.

"Надам се да ће то сутра потврдити и разговори у Бриселу", рекао је Барозо.

"За европског построшача уопште није важно где је настао проблем, за људе рецимо у Бугарској је битно да данас преживљавају тешке тренутке", рекао је Барозо.

"Уколико се проблеми наставе, треба јасно ставити до знања Русији и Украјини да су испоруке руског гаса преко те земље непоуздане. Али ставити до знања врло јасно", рекао је председник Европске комисије.

Барозо је упозорио Кијев да, уколико жели тешње везе са Бриселом, не сме да омета испоруке гаса земљама Европске уније.

Тополанек је одбио да прецизира каква би енергична и категорична реакција ЕУ уследила уколико сутрашњи разговори у Бриселу заврше фијаском, јер, како је рекао, за сада све наговештава да ће се компромис и решење пронаћи.

Чешки премијер најавио је да ће министри енергетике земаља ЕУ у понедељак у Бриселу разговарати о проблемима у вези са гасом. Разматраће и могућностима да се примени начело солидарности и помогне оним земљама које су најугроженије, рецимо Бугарска или Словачка, али не само чланицама ЕУ, разговарати.

Разговор Медведева и Јушченка

Руски председник Дмитриј Медведев позвао је председника Украјине Виктора Јушченка "на хитне активности" у циљу постизања неопходних договора и неодложног обнављања транзита руског гаса европским потрошачима.

Председници Русије и Украјине разговарали су током вечери телефоном, на иницијативу Виктора Јушченка, пренео је Итар-Тасс.

Медведев је током разговора истакао да Украјина крши међународне споразуме јер противправно присваја гас из транзита, намењен европским потрошачима.

Руски председник је Јушченка позвао да Украјина одмах намири дуг за до сада испоручени гас, као и да је "за обнову испорука гаса украјинским потрошачима потребно закључење новог уговора 'Гаспрома' и 'Нафтогаса' по тржишној европској цени, без попуста и олакшица".

Русија ће наставити да снабдева Европу гасом када буде успостављен контролни механизам, који треба да укључи представнике "Гаспрома" и "Нафтогаса", представнике енергетских власти Украјине и Русије, посматраче ЕУ и представнике међународних правних фирми које штите интересе те две компаније.

Шеф руске држава рекао је да питање испоруке гаса европским потрошачима и односа у области гаса између Русије и Украјине није политичко.

"За Русију је то питање испуњење њених економских обавеза" али, како је истакао, "тај проблем је, на жалост, постао талац несугласица у руководству Украјине и неспособности при доношењу адекватних одлука у створеној ситуацији".

Медведев је, како преноси Итар-Тасс, скренуо пажњу Јушченку и да Русија није иступала из преговора са Украјином, као и да је спремна на њихово обнављање у било којем моменту.

Путин наредио обуставу испоруке гаса преко Украјине

Руски премијер Владимир Путин наложио је раније данас "Гаспрому" да обустави све испоруке природног гаса преко Украјине.

Путин је, како јављају руске агенције, заправо прихватио предлог председника Управног одбора Гаспрома Алексеја Милера да се обустави испорука гаса на руско-украјинској граници.

"Слажем се са вашим предлогом, али то треба урадити јавно, у присуству међународних посматрача", рекао је Путин.

Гаспром је током данашњег дана прво додатно смањио испоруку гаса Украјини за 21 милион кубних метара, уз образложење да Украјина неовлашћено узима гас намењен потрошачима у Европи.

Милер је саопштио је да су независни посматрачи и међународне компаније потврдили да је Украјина зауставила транзит руског гаса преко своје територије.

"Током протекле ноћи, Украјина је затворила све коридоре за транзит руског гаса и тако зауставила испоруке гаса европским потрошачима", рекао је шеф Гаспрома.

Председник Украјине Виктор Јушченко предложио је данас руском председнику Дмитрију Медведеву обнављање преговора о транзиту руског гаса у Европу, у обиму који је био 31. децембра 2008. године.

Међутим, Алексеј Милер каже да Русија и Украјина већ имају важећи уговор о извозу руског гаса за Европу и да додатни разговори о томе нису потребни.

Русија је смањила испоруке природног гаса у Европу и Турску за више од 50 одсто у односу на нормалан ниво, услед затварања украјинских гасних цевовода.

Руска гасна компанија тренутно земљама - чланицама Европске уније и Турској испоручује око 200 милиона кубних метара природног гаса дневно, а не 430 милиона кубика колико је на основу раније склопљених уговора предвиђено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво