Наредне године веће субвенције за пољопривреду, највише новца сточарима

Од укупно 1.335 милијарди динара колико држава планира да потроши следеће године, 52 милијарде динара одвојено је за пољопривреду. Највећи део новца, 40,5 милијарди биће потрошено на субвенције, што је 900 милиона динара више него ове године.

Веће подстицаје ће добити винари, сточари и органски произвођачи. Највише новца, као и до сада, добиће сточари којима је намењено две трећине субвенција.

Најбоље ће проћи они који гаје краве због телади.

"Са 25.000 на 40.000 динара ће ићи субвенција, а имаћемо још једну нову меру подршке. То је субвенционисани кредит са роком отплате од пет година са грејс периодом од две године за оне који у систему крава-теле желе да производе генетски потенцијал", објаснио је министар пољипривреде Бранислав Недимовић.

Субвенције за органску храну 

На двоструко веће подстицаје може да рачуна и око 7000 цертификованих произвођача органске хране.

"Очекујемо да то утиче на повећање површина укључених у органску производњу, на повећање броја произвођача, на развој домаћег тржишта, као и на повећање стопе извоза. Да би се све ово десило, мора да постоји и континуитет у овој мери", истиче Ивана Симић из удружења "Сербиа Органика".

За ратаре ништа ново 

И у 2020. години, ратари ће добијаће 4.000 динара по хектару и 1.200 динара за гориво.

Кажу да није мало, под условом да им се уредбом омогући оно што им је обећано још претпрошле године.

"Тражили смо да се у оквиру буџета издвоје средства од којих бисмо узимали вештачко минерално ђубриво које је јако битна ставка у пољопривреди, а које бисмо враћали својим пољопривредним производима кроз пшеницу и кукуруз", објашњава Јовица Јакшић из Независне асоцијације пољопривредника Србије.

"Неопходна рејонизација" 

Већи буџет за аграр за познаваоце прилика је добар потез, а требало би, кажу, да га прати рејонизација.

"Она ће помоћи да се правилно расподели новац, нарочито у воћарској производњи", каже Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије.

Истиче да му је драго што се размишља о сточарству. "Питање је само како ће се дефинисати давања за сточарство и да ли ћемо препознати да су већи системи који имају капацитета ти који треба да повуку", каже Јовановић.

Када се одбију субвенције, преосталих десет одсто аграрног буџета користиће се за подстицај прераде. Инвеститори ће, као и до сада, вратити половину уложеног.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво