Конузин: Ускоро решење енергетске кризе

Очекује се да ће сутра у Москви бити обновљени преговори са украјинском компанијом "Нафтогас", изјавио за РТС руски амбасадор Александар Конузин. Криза изазвана прекидом испоруке руског гаса, показује колико је важно да буде изграђен гасовод "Јужни ток".

Руски амбасадор Александар Конузин сматра да је ситуација, настала због прекида испоруке гаса преко Украјине, врло озбиљна. "Ипак очекујемо да ће сутра у Москви бити обновљени преговори са украјинском компанијом "Нафтогас", рекао је Конузин за РТС.

Конузин је објаснио да се руски премијер Путин, у склопу напора за превазилажење проблема, два пута састао са председником компаније "Гаспром". Руска делегација ће сутра у Бриселу разговарати о енергетској кризи и са представницима Европске уније.

"Међутим, највише рачунамо на то да ће Украјина престати са противзаконитим понашањем и да ће надоместити гас који је одузела европским потрошачима, укључујући и Србију", истиче руски амбасадор.

"Русија се труди да ублажи ову ванредну ситуацију. Повећали смо испоруке гаса кроз гасовод који иде Белорусијом, повећали смо проток гаса кроз гасовод Плави ток, користимо Гаспромова складишта гаса у Европи", наводи Конузин.

Русија испуњава своје обавезе

Према његовим речима, Русија у потпуности испуњава своје обавезе и гас намењен Европи и Србији у потпуности испоручује до своје границе. "Несрећа је у томе што гас даље иде по територији Украјине, а Украјина незаконито узима тај гас за своје потребе, тврди Конузин.

"Проблем је почео тако што је крајем прошле године Украјина, баш као и Србија, преговарала са Русијом о испорукама гаса у 2009. години. Са Србијом смо се брзо договорили и потписали тај уговор. Кијев није потписао уговор иако је добио много повољнију цену од оне коју плаћа Београд", објаснио је амбасадор Русије.

Конузин истиче да, почев од 1. јануара 2009. године, не постоји уговор Русије и Украјина за испоруке гаса, али да Русија наставља да кроз гасоводе испоручује гас за европске потрошаче.

"Шаљемо 130 милиона кубних метара на дан. Украјина је у последњих неколико дана незаконито узела више од 80 милиона кубних метара гаса", рекао је Конузин.

Украјина је, такође, затворила три од четири гасовода којима, преко њихове територије, пролази гас намењен Европи и Србији. Зато Европљани, а и Србија, више не добијају гас који су уредно платили Русији и који им Русија и шаље.

Нова инфраструктура да се криза не би поновила

"Русија се са истом ситуацијом сусрела и 2006. године. Управо зато да би се у будућности избегло да се овакве кризне ситуације понављају, Русија има намеру да изгради инфраструктуру која ће гарантовати испоруке гаса Европи", објаснио је амбасадор.

"Градимо гасовод Северни ток. Врло енергично смо настојали да се потпишу уговори о изградњи о реализацији пројекта Јужни ток. Зато ми је веома драго што су 24. децембра прошле године, у присуству наших председника, потписани документи из области енергентске сарадње", истиче Конузин и додаје да је уверен да ће изградња Јужног тока у будућности гарантовати Србији неопходне ресурсе за њен енергетски систем.

На почетку разговора, Конузин је грађанима Србије честитао рођење Христово и свакој српској породици пожелео срећу, здрављу и успех.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи