Ускоро договор између Москве и Кијева

Гаспром би вечерас могао да постигне договор са Кијевом и да измећу 18 и 20 часова поново да почне да испоручује уговорене количине гаса ка Европи, сазнаје Радио-телевизија Србије у изворима блиским руском енергетском гиганту. Снабдевање струјом у Србији стабилно, неће бити рестрикција. Грејање углавном без проблема. Ванредна седница Владе Србије.

Гаспром би вечерас могао да постигне договор са Кијевом и да измећу 18 и 20 часова поново да почне да испоручује уговорене количине гаса ка Европи, сазнаје Радио-телевизија Србије у изворима блиским руској државној компанији.

Најава споразума уследила је након што су руски и украјински званичници, упркос међусобним оптужбама, показали спремност да почну процес решавања проблема, који је велики део Европе увукао у озбиљну енергетску кризу.

Истовремено, председник Украјине Виктор Јушченко предложио је руском колеги Дмитрију Медведеву обнављање преговора о транзиту руског гаса у Европу.

Јушченко је у писму Медеведеву предложио да се обнови транзит гаса у обиму који је био 31. децембра 2008. године.

Русија је, реагујући на предлог Кијева да се обнове руско-украјински гасни преговори, да Украјина мора без одлагања да престане са незаконитим одузимањем руског гаса намењеног европским купцима.

"У постојећој ситуацији украјинска страна треба, пре свега, да обустави незаконито одузимање руског гаса који се транспортује кроз територију Украјине, а намењен је европским потрошачима", изјавила је представница руског председника за односе са јавношћу Наталија Тимакова.

Други човек руског Гаспрома Александар Медведев оптужио је, међутим, Украјину да је затворила и последњи, четврти гасовод по којем се руски гас испоручује Европи.

Медведев је новинарима у Берлину изјавио да је Гаспром физички онемогућен да испоручује гас у пуном обиму, мада користи алтернативне путеве - гасаовод кроз Белорусију, "Јамал-Европа", "Плави ток", као и гас из подземних складишта у Европи.

"У последњој ноћи ситуација се није поправила, већ се значајно погоршала. Украјина је синоћ, у 23.30 по средњоервропском времену, почела да затвара вентиле и до јутра је затворили све гасоводе, чиме је Гаспром лишила физичке могућности да ипоручују гас европским потрошачима кроз Украјину", рекао је Медведев, током посете Берлину.

Он је оценио да је ситуација веома тешка, а да посебно забрињава ситуацију на Балкану, где нема могућности за подземно чување гаса.

Европска унија ће пружити помоћ и Србији и другим земљама Западног Балкана које су погођене прекидом испорука руског гаса преко Украјине, а које су чланице Заједнице за енергију ЕУ-Југоисточна Европа.

ЕУ у петак о помоћи угроженим државама

Портпарол Европске комисије Феран Тарадељас је истакао да ће ЕУ Група за гас у петак размотрити какву помоћ може дати земљама европске двадесетседморице које су највише погођене обуставом испорука гаса, али и испитати како да помогне Западном Балкану.

Тарадељас је рекао да ће се хитне мере подршке пре свега пружити Бугарској, која је најтеже погођена прекидом испорука руског гаса, али и неким другим земљама.

Званичници у Бриселу су пренели новинарима да је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо данас телефоном разговарао с украјинским и руским премијером, Јулијом Тимошенко и Владимиром Путином, и пренео им став да "Европска унија не сме бити талац украјинско-руског трговинског спора" око гаса.

ЕДБ: Стање стабилно

Стање на електродистрибутивној мрежи у Београду је стабилно и ноћас није било кварова ни на једном напонском нивоу, изјавила је портпаролка ЕДБ Сандра Алагић.

"Апелујемо на свест и савест Београђана и свих потрошача да рационално користе електричну енергију и да штеде како би данас и наредних дана систем функционисао стабилно и како не би било никаквих прекида у напајању струјом", рекла је Сандра Алагић.

Директор Београдских електрана Зоран Предић изјавио је да Београдске електране раде без проблема, да нема било каквих појединачних кварова и да су обезбеђене довољне количине мазута за њихов рад.

Предић је рекао да Београдске електране могу да раде бар седам дана пуним капацитетом са тренутним залихама, да мазут редовно пристиже и да оне могу да приме око 1.500 тона мазута дневно нагласивши да су углавном сва постројења тог јавног комуналног предузећа пребачена да раде на мазут у току јучерашњег дана.

Критични делови Новог Сада имају грејање

Делови Новог Сада који су прикључени на топлану која има погоне само на гас и даље имају грејање, јер није у потпуности обустављена испорука гаса јавном предузећу Новосадска топлана.

Како је речено у том предузећу, Ново насеље, Детелинара, Сателит, део око Сајма и Петроварадин и даље имају грејање, и поред синоћних најава да ће ови делови града остати без грејања јер су прикључени на топлане које имају погоне само на гас.

Индивидуални потрошачи природног гаса у Новом Саду и околним местима тренутно имају тај енергент, а у предузећу "Нови Сад-Гас" рекли су да, иако је испорука обустављена, гаса још увек има у цевима.

Представници градског Кризног штаба синоћ су на конференцији за новинаре казали да три од четири новосадске топлане могу да пређу на мазут као алтернативно гориво, док четврта топлана нема ту могућност.

Панчевачке топлане без алтернативе

Око 11,5 хиљада станова у Панчеву који имају даљинско грејање, од данас ће бити знатно хладнији, због обуставе испоруке гаса, најавио је технички директор локалног ЈП "Грејање" Зоран Божанић.

Божанић је, после синоћне седнице градског већа, казао да све панчевачке топлане раде на гас и углавном немају могућност да употребе алтернативно гориво.

Божанић је наговестио да је неколико старих топлана у насељу "Стрелиште" могуће оспособити на грејање мазутом, али то је свега петнаестак одсто и мање од половине станова у том насељу. За прелазак на мазут у осталим топланама биће потребно око пет дана, као и новац за реконструкцију старих котлова.

Због тога је градско веће донело одлуку да се уведу редукције грејања, поготово за кориснике пословног простора, зграду општинске управе, суда, школе, домове културе и друге јавне установе.

У случају потпуне рестрикције гаса, грејање ће само одржавати систем, како би се заштитио од замрзавања, рекао је Божанић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво