Шири се гасна криза

Ванредно стање у Румунији и Хрватској. Испорука гаса из Русије потпуно прекинута Чешкој Републици, Румунији, Словачкој, Аустрији. Тако се повећао број држава ЕУ које су остале без руског гаса услед спора Москве и Кијева око цене тог енергента.

Румунски министар економије Адријан Видеану изјавио је да је у Румунији проглашено ванредно стање због гасне кризе, али да грађани неће бити погођени иако је доток руског гаса у ту земљу у потпуности заустављен.

"Све испоруке руског гаса Румунији су обустављене рано јутрос због спора Москве и Кијева око цене тог енергента", изјавио је румунски министар за економију Адриеан Видеану.

"Нажалост ово се догодило", рекао је Видеану и додао да је испорука преко гасне станице Мидиесу Аурит потпуно прекинута. Румунији је још јуче смањена испорука гаса из Русије за 75 одсто.

Влада хрватске је данас прогласила кризно стање, због несташице гаса, изазване спором Русије и Украјине око цене гаса.
Проглашење кризног стања омогућава почетак рационализације испорука гаса индустријским потрошачима. 

Мађарска, којој је Украјина прекинула испоруку руског гаса јуче у 15.30 сати, ограничила је снабдевање индустријским потрошачима. Мађарска очекује да данас користи 64 милиона кубних метара природног гаса ослањајући се на резерве, док је јуче та количина износила 68 милиона кубних метара гаса.

Тешко стање у државама средње Европе 

Чешка Републици, Румунији, Словачкој и Аустрији потпуно је  обустављена испорука гаса из Русије због нерешеног спора Москве и Кијева око цене тог енергента.

"Чешкој Републици је потпуно прекинута испорука током ноћи", саопштио је чешки увозник гаса "РЊЕ Трансгас".

"Главни гасовод са истока је затворен од поноћи. Снабдевање је на нули за Словачку и Чешку Републику", наводи се у саопштењу компаније која додаје да мањак гаса надокнађује из резерви, као и да појачава проток кроз засебан гасовод, којим се већином транспортује норвешки гас.

Аустријска нафтна компанија "ОМВ", која је раније известила о драстичном паду у снабдевању руским гасом, саопштила је да је испорука гаса из Русије потпуно прекинута.

Потпуно прекинута испорука гаса преко Украјине

"Данас у 7 сати и 44 минута по локалном времену испоруке гаса кроз једину оперативну гасну станицу Суџа су потпуно заустављене", рекао је представник за односе са јавношћу украјинског "Нафтогаса" Валентин Землијански.

"Руски "Гаспром" је спреман да обнови гасне преговоре са Украјином у било које време", изјавио је у Берлину заменик директора те компаније Александар Медведев.

"Нажалост ситуација наставља да се погрошава", упозорио је Медведев, указујући да је Украјина у току ноћи потпуно обуставила испоруке гаса за Европу преко своје територије.

Медведев је додао да би врло хладно време могло да створи додатне проблеме и оштети цео транспортни систем кроз који се гас допрема преко украјинске територије до европских купаца.

Критично и у Бугарској

Хиљаде домаћинстава у Бугарској нема централно грејање, а нека предузећа и школе и дечји вртићи су данас затворени јер топлане не раде након престанка испорука руског гаса, објављено је у Софији.

Око 12 хиљада домаћинстава у трећем по величини бугарском граду Варни, који се налази на обали Црног мора, остало је без грејања, а иста судбина је задесила и више хиљада житеља града Разград, на југоиштоку земље, јер локалне власти нису на време могле да обезбеде алтернативно гориво за загревање станова.

Грејање у становима и јавним објектима је оштро редуковано и у Софији, упркос ниској спољној температури, а 12 школа и дејчјих вртића у бугарској престоници данас није радило због несташице природног гаса којим се, у нормалним приликама, загревају.

Бугарски министар енергетике Петар Димитров ће, како је рекао, одржати хитан састанак са свим великим домаћим индустријским потрошачима природног гаса, да би их информисао о владиним мерама усмереним на рационализацију и смањење потрошње тог енергента.

Удружење бугарских послодаваца је саопштило да ће домаћи бизнисмени дневно бити у губитку, због несташице руског гаса, од приближно пола милијарде лева, или око 367 милиона долара, као и да ће продужетак кризе у снабдевању тим енергентом створити додатне тешкоће домаћој приврди која је и иначе тешко погођена текућом глобалном економском кризом.

Прекинут транзит гаса и у Молдавију

Украјина је прекинула транзит руског гаса у Молдавију, изјавила је председница молдавске владе Зинаида Гречанаја на ванредној седници кабинета министара.

Како је пренела агенција Итар-Тас, Молдавија има сопствених залиха за два дана, а због потребе штедње гаса све термоелектране прелазе на мазут, а хидроелектране на рад пуним капацитетом.

Молдавска премијерка је рекла да је засад ситуација под контролом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво