Српско рударство у замаху – 70 компанија истражује разне руде и минерале

У рударском сектору ове године број запослених већи је за седам одсто него лане. У Влади рачунају да ће само стратешки пројекти у РТБ-у са новим рудником "Чукару Пеки" и "Јадар" донети три милијарде долара нових инвестиција. И Светска банка је потврдила да Србија у рударству има огроман потенцијал за раст.

Кинески "Зиђин" напредује у градњи новог рудника "Чукару Пеки". А за развој РТБ-а и уговорених 1,26 милијади долара инвестиција приоритет су кажу, улагања у еколошка постројења која су у току.

"Инвестиција 'Зиђина' није само интересантна за Бор већ за целу источну Србију. Оно што се дешава јесте да ће се у наредном периоду буџет Града увећати неколико пута. У наредних четири до шест година очекује се да ће се буџет увећати скоро три пута", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

А Западна Србија рачуна на пројекат "Јадар" који у лозничком крају развија светски гигант "Рио тинто". Истраживања завршавају у фебруару, а кроз ту инвестицију уз рудник се очекује и фабрика за прераду.

Војин Чокорило, професор рударства, очекује да ће тај рудник обезбедити 90 одсто потребног литијума за европско тржиште и додаје: "Знате да је рудник у целом свету фактор развоја."

Ускоро и ЕПС отвара нови површински коп "Радљево". Иначе, рударство и геолошка истраживања су скуп бизнис. Држава за то нема новца, али у нашој земљи чак 72 компаније истражују разне руде и минерале, што доноси корист.

"Ми у овом тренутку у Србији имамо 148 поља на којима се обавља велики број истражних активности. И у 2018. години, само у истраживања, инвестирано је више од 100 милиона долара. То све иде у правцу да ће у Србији у наредним годинама отварати нови рудници", каже министар енергетике Александар Антић.

Да је српско рударство у замаху и да може и више, потврдила је, у својој анализи, и Светска банка. А за то препоручују јачу сарадњу приватног и јавног сектора.

"Реализацијом само два пројеката 'Чукару Пеки' и 'Јадар' учешће рударства у БДП-у Србије са садашњих два одсто може да скочи на пет процената. Српски рударски сектор има огроман потенцијал за раст и стварање нових радних места", каже Стивен Ндегва, представник Светске банке у Србији.

У Европи сличан геолошко-рударски потенцијал има Шведска. Поред 16 активних рудника најављују нове пројекте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво