Си Ђинпинг у посети Грчкој, унапређење пројекта "Појас и Пут"

Кинески председник Си Ђинпинг у Атини разговара са политичким лидерима у Грчкој о унапређењу велике глобалне инвестиционе иницијативе "Појас и Пут" унутар Европске уније. Потписано је 16 билатералних споразума међу којима је низ о инвестирању и присуству државне Банке Кине у Атини.

Са премијером Мицотакисом, Си је посетио највећу грчку луку Пиреј, која је под контролом компаније "Коско", кинеског државног транспортног гиганта.

"Сматрам да наша сарадња може да удружи наше предности и да буде свима од користи. На примеру луке Пиреј можемо да видимо да је као резултат наше сарадње настала највећа лука на Медитерану", рекао је председник Кине.

Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис каже да Грчка признаје Кину не само као велику силу, већ и као земљу која је на тежак начин стекла водећу геостратешку, економску и политичку улогу. 

Грчки премијер боравио је прошле недеље у Шангају, где се састао са Сијем на кинеском Међународном Експо-Импорт сајму 2019.

Грчка се у априлу придружила кинеској трговинској иницијативи "Појас и Пут" покренутој пре седам година, која обухвата углавном земље централне и источне Европе.

Више хиљада кинеских инвеститора покуповало је станове у Атини и другим грчким градовима у оквиру такозваног програма "златна виза", који странцима који уложе више од 250.000 евра (275.750 долара) у локалну имовину нуди петогодишњу дозволу боравка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво