Си Ђинпинг у посети Грчкој, унапређење пројекта "Појас и Пут"

Кинески председник Си Ђинпинг у Атини разговара са политичким лидерима у Грчкој о унапређењу велике глобалне инвестиционе иницијативе "Појас и Пут" унутар Европске уније. Потписано је 16 билатералних споразума међу којима је низ о инвестирању и присуству државне Банке Кине у Атини.

Са премијером Мицотакисом, Си је посетио највећу грчку луку Пиреј, која је под контролом компаније "Коско", кинеског државног транспортног гиганта.

"Сматрам да наша сарадња може да удружи наше предности и да буде свима од користи. На примеру луке Пиреј можемо да видимо да је као резултат наше сарадње настала највећа лука на Медитерану", рекао је председник Кине.

Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис каже да Грчка признаје Кину не само као велику силу, већ и као земљу која је на тежак начин стекла водећу геостратешку, економску и политичку улогу. 

Грчки премијер боравио је прошле недеље у Шангају, где се састао са Сијем на кинеском Међународном Експо-Импорт сајму 2019.

Грчка се у априлу придружила кинеској трговинској иницијативи "Појас и Пут" покренутој пре седам година, која обухвата углавном земље централне и источне Европе.

Више хиљада кинеских инвеститора покуповало је станове у Атини и другим грчким градовима у оквиру такозваног програма "златна виза", који странцима који уложе више од 250.000 евра (275.750 долара) у локалну имовину нуди петогодишњу дозволу боравка.

број коментара 0 Пошаљи коментар