Брнабићева на Привредном форуму у Берлину, Немачка кључни економски партнер

Председница Владе Ана Брнабић представила је привредне потенцијале и услове за улагања у Србију на економском самиту у Берлину. Скупу посвећеном пре свега дигитализацији, присуствовали су представници најутицајнијих светских и европских компанија, не само из ИТ сектора, већ и аутомобилске индустрије и банкарства.

Премијерка је на панелу под називом "Свет у превирању - Заједно смо јачи", којим је отворен Привредни форуму у Берлину, а који организује Зидојче Цајтунг, изразила уверење да ће Немачка још дуго остати економски лидер у Европи, наводећи да је она наш кључни економски партнер и да немачке компаније у Србији запошљавају више од 60.000 радника, као и да су многи главни инвеститори у Србији управо из Немачке.

''Немачке компаније и послодавци су главни партнери у реформама Србији, а ми морамо да урадимо више да одлив мозгова преокренемо у циркулисање мозгова, као и да што више наших грађана вратимо у земљу'', рекла је премијерка, која је другу годину заредом била гост Привредног форума у Берлину, а добила је позив да учествује и следеће године.

Брнабићева је казала да се Србија и остале земље Балкана суочавају са бројним локалним и глобалним изазовима, при чему је као локалне изазове навела регионалну повезаност, стабилност, и пецепцију региона која је, како је оценила, дуго била проблематична.

''Други велики изазов за нас је одлив мозгова и Србија мора да се бори да не изгуби кључне потенцијале за њен разво'', рекла је Брнабићева која је и прошле године учествовала на Привреном форуму у Берлину.

Додала је да Србија много може да научи од Немачке и као пример навела увођење дуалног образовања заснованог на немачком моделу у српско школство.

''Сада идемо корак даље и дигитализујемо тај систем'', казала је Брнабићева.

Као глобалне изазове за Србију и остале земље на Балкану означила је климатске промене, миграције, тероризам и екстремизам, популизам , дигитализацију и четврту индустријску револуцију.

"Циљ Србије да има економију засновану на знању и иновацијама" 

Говорећи о дигитализацији Брнабићева је истакла да је то једина шанса да Србију ухвати корак за развијеним земљама.

Како је рекла, у последњих годину дана урађено је много у тој области, пре свега у образовању, наводећи да је информатика основне школе и да се од петог разреда учи програмирање.

''За две године имаћемо децу која завршавају основну школу са знањем четири програмска језика'', рекла је премијерка.

Нагласила је да је циљ Србије да има економију засновану на знању и иновацијама и додала да је држава уложила милионе евра у развој науке, стартапова, хај-тек технологија, као да је основан Фонд за науку.

Брнабићева је оценила да влада има кључну улогу у одређењу смерница за развој и трансформацију економије и додала је да је потребно што више подстаћи самозапошљавање, развој предузетништва и оставрање малих компанија.

"Никада боље време за инвестирање" 

Свет се мења и важно је ићи у сусрет тим променама и тако јачати своју економију. То је порука организатора Самита, једног од најутицајнијих медија у Европи.

"Никада није било боље време за инвестирање него сада, али је пуно непознаница. Ми критикујемо много, али смо и оптимисти. Под слоганом 'Заједно смо јачи' желимо да спојимо економију и политику и то на месту где је пре 30 година пао Берлински зид. То је догађај који нам даје пуно разлога да будемо оптимисти", каже Волфганг Крач из Зидојче Цајтунга.

Мишел Сен из компаније ''Сименс'' истакао је да економија захтева стабилност и да та компанија, која има две фабрике у Србији, жели да помогне Србији у трансформацији њене економије.

Он је указао да ће питање енергетике порменити свет и да ће у будућности на енергији градити и заснивати економски и социјални системи.

''Постоје нове, еколошки прихватљивије технологије, попут водоничне. Компаније, политичари, регулатор ии друштво морамо да их доведемо до 'индустријске зрелости'. Јеру свету расте потражња за енергијом'', навео је Сен.

На панелу су учествовали и Дитер Кемп из Савеза немачких привредника и Анделика Ренкхоф Муке из компаније "Варем".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво