Деоница којом ће се заобићи Сићевачка клисура

Новоизграђена деоница источног крака Коридора 10 од Просека до Црвене Реке данас се пушта у саобраћај. Изградња пута дужине 22,5 километара била је велики изазов за путаре. Отварање ове деонице је значајно због тога што ће возачи од сада заобилазити Сићевачку клисуру.

По блату и киши, на високим температурама у борби са обронцима Суве планине. Извођачи радова ову деоницу пореде са Грделичком клисуром на Јужном краку.

"Сваки почетак је тежак, ми смо радили Грделичку клисуру, исто и овде и обе деонице су биле стварно захтевне и тешке, али смо успели да савладамо ситуацију", рекао је Стојко Мешков из фирме "Трејс Србија".

Од 27 косина, за 26 су пројекти морали да се мењају. Најтежа косина била је изнад тунела и ту се прошле године у пролеће појавило клизиште. Испоставило се да је било потребно изградити галерију, налик оној у Грделици.

"Овде је полугалерија, тамо је галерија, међутим, овде се ради о некој специфичности, овде смо имали већ припремљен део насипа, на који је требало већ наставити, тај насип је држао косину док ми нисмо дошли", навео је Горан Виденовић из предузећа "Интеграл инжењеринг".

Инвеститори долазе тамо где има добрих путева, па су отварањем јужног и источног крака Коридора 10 створене могућности за развој мање развијених крајева Србије.

"Најзначајнији је транзит, велики број туриста, велика доступност града и наравно оно што је за привреду веома значајно – да смањи рокове испоруке своје робе и сирева", рекао је градоначелник Пирота Владан Васић.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић оцењује да развој и инвестиције долазе са новим путевима, са новом инфраструктуром и комуникацијама.

"То је заиста нешто што су не само грађани Ниша него и целог југа Србије деценијама, деценијама сањали и чекали", рекао је Булатовић.

Новом трасом Сићевачка клисура се заобилази, ипак пут са 13 узаних тунела ће остати, што ће створити могућност да се лепота клисуре коначно доживи на прави начин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво