У Србији има све више ИТ фирми

ИТ тржиште Србије расте годишње по стопи од 10,2 одсто а у првих осам месеци ове године основано је 229 програмерских фирми. Вредност тог тржишта је 538,5 милиона евра, школујемо све више кадрова у том сектору, а привреда и оператери припремају се за увођење 5-Г мреже. То су само неке од тема регионалне конференције конференције о ИТ пословању – БИЗИТ.

Имамо 8,6 одсто више ИТ фирми него претходне године, а преко 2.300 њих приходује више од милион динара.

"Ове године имамо 9.747 спрам 5.523 колико смо их имали 2012, што је скок од неких 76,5 одсто за шест година. Да ли је то довољно, ми мислимо да није, морамо радити да их буде још више, али имамо раст", каже помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Милан Добријевић.

Крајем следеће године биће расписан тендер за увођење 5Г мреже у Србији, а очекује се да коришћење почне 2021. године.

За разлику од 4Г мреже предвиђене за масовну употребу, 5Г је мрежа која треба да подржи пословање фирми а предуслов је додела нових фреквенција на 3,5 гигахерца.

Оператери сматрају да 5Г може да успе само добром сарадњом државе, мобилних оператера и привреде.

"Ако постоји та симбиоза, то је једини начин да 5Г буде експлоатисан на прави начин. Јер то онда значи да се уз велику пенетрацију 5Г рађају нови бизнис модели који то треба да искористе на прави начин", рекао је директор за трансформацију "Вип мобајла" Ђорђе Вуксановић.

Посетиоци дводневне конференције БИЗИТ, поред разних пословних решења могли су да виде роботе и опрему за ИТ инфраструктуру.

Интелигентни уређај за напајање може са удаљености надзирати температуру, влагу, проток ваздуха и контролу приступа ИТ орману.

На конференцији су између осталог представљени дигитални јавни сервиси и комуникације, софтвери нове генерације и иновације у области сајбер безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво