Са Источним краком Коридора 10 стигли нови инвеститори

За два дана биће отворена читава деоница Источног крака Коридора 10 према бугарској граници. Самом изградњом тог дела ауто-пута, број инвеститора који отварају фабрике у овом делу Србије, знатно се повећао.

Бела Паланка и Димитровград, који су доскоро имали статус неразвијених општина, комплетно су инфраструктурно опремили индустријске зоне. У Белу Паланку долази фабрика за производњу делова за ауто-индустрију, а посао ће добити 500 радника.

Председник Општине Димитровград Владица Димитров каже да су готово све парцеле у радној зони Белеш откупљене.

"Она је инфраструктурно уређена 2017. године, али се тек са изградњом петље Димитровград–Запад десило да су откупљене све парцеле. Тек тада су инвеститори показали своје пуно интересовање", изјавио је Димитров. 

Навео је да је једна фабрика већ изграђена и да прима раднике. То је фабрика "Еко-Рабер", која се бави механичким третманом и рециклажом старих гума.

Додао је да би на суседним парцелама требало да се изграде фабрике алкохолних дестилата и производње намештаја по мери. 

Радна зона Белеш послује од јула у склопу Слободне зоне Пирот и функционише у истом бесцаринском режиму.

Слободна зона Пирот коју је Фајненшел тајмс прошле године прогласио за најбољу у Европи, има годишњи промет од 900 милиона евра и седам хиљада радника.

Што се тиче Источног крака, Димитров каже да се бенефит од изградње ауто-пута видео још током градње.

"Запошљавањем радне снаге из Димитровграда, упошљавањем неких производних капацитета, људи који су радили на грађевини, издавали станове – тај део се већ приметио. Оно што смо приметили је и повећање броја туриста, односно регистрованих ноћења у Димитровграду. Ми смо некада имали око 1.500 ноћења, а сада имамо преко 10.000 на годишњем нивоу", истакао је Димитров.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво