Мали: Милионске уштеде из обвезница са нижом каматном стопом

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су остварене милионске уштеде од продаје преосталог дела раније емитованих обвезница на Лондонској берзи, те да ће се уз помоћ оваквих акција на међународном финансијском тржишту скупљи кредити заменити јефтинијим. Он је оцено да је то одраз одговорности Владе према грађанима Србије. Уштеда на каматама на десет година износи 530 милиона евра.

"Република Србија је јуче остварила велику победу на међународном финансијском тржишту, где смо емитовали десетогодишњу обвезницу у износу од 550 милиона евра, и остварили каматну стопу, односно принос, од 1,25 одсто", рекао је министар Мали.

Каже да је реч о великој победи и историјском тренутку јер смо остварили никад нижу каматну стопу приликом њихове продаје, а то је важна вест јер се скупљи кредити замењују јефтинијим, a јавни дуг се не повећава.

Република Србија је ове резултате остварила на јучерашњем реотварању постојеће емисије еврообвезница, Србија 2029, издате 26. јуна ове године, саопштило је министарство финансија.

Мали је додао да је намера да се економским реформама и кроз смањење ризика земље и улагања смањују каматне стопе на хартије од вреднсоти.

"Ми ћемо са том политиком наставити. Старе кредите замењујемо новијим јефтинијим, без подизања јавног дуга, и на тај начин штедимо новац и показујемо одговорност према грађанима Србије", оценио је он.

Према његовим речима, овим новцем ће бити исплаћен дуг у доларима који доспева у фебруару, а та позајмица је узета по значајно већој стопи од 4,9 одсто, а тако ће бити и смањено учешће доларског дуга у укупном јавном дугу.

"Оно што је посебно важно је то што исплаћујемо дуг који нам доспева у фебруару наредне године, а који нам је у доларима. Ми ћемо на овај начин учешће дуга у доларима спустити на испод 20 одсто. На почетку ове године учешће доларског дуга у укупном јавном дугу је било 26 одсто. Сада идемо на испод 20 одсто што и јесте наш циљ,  да смањимо ризик јер на осцилације долара не можемо да утичемо. У реду је имати дуг у еврима, динарима, мала расподела дуга у разним валутама је добра, али не колика је била некада", рекао је министар.

Оценио је да се "веома одговорно, пажљиво и прецизно бавимо нашим јавним финансијама".

"Милионске уштеде за буџет" 

Мали је нагласио да је 2016. године трошак капитала био много већи, те да је просечна пондерисана каматна стопа износила 4,5 одсто, а да је сада са овом емисијом она 3,27 одсто.

"Дакле, на наш целокупан дуг, данас уместо 4,5 одсто, наш трошак на камате је 3,27 одсто. То су милионске уштеде за наш буџет, уместо да плаћамо скупе камате и кредите ми их сада враћамо. Отварамо простор и за повећање плата и пензија, за више инестиција у инфраструктурне пројекте и на такав начин показујемо колико се на озбиљан начин бавимо јавним финансиама", истакао је Мали.

Тренутак је окарактерисао историјским јер никада нижа каматна стопа на  хартије од вредности Републике Србије није остварена.

"Ово је још једна велика потврда успеха економских реформи него сигурности и поверења које страни инвеститори имају кад улажу у Србију. На аукцији смо имали преко 150 највећих инвестиционих фондова, пензионих фондова, осигуравајућих кућа, које су хтеле да улажу у наше хартије. Три пута је била већа тражња него што је била понуда", истакао је Мали.

Он је рекао да је битно истаћи да Србија на овај начин не подиже јавни дуг.

"Овај новац који смо јуче добили је веома јефтин новац, а искористићемо га да вратимо обвезницу која доспева у фебруару наредне године, а чија је каматна стопа 4,9 одсто.  Дакле, уместо да плаћамо 4,9 одсто, сада плаћамо 1,25 одсто и када погледате како се креће трошак капитала, каматних стопа, он се спушта из месеца у месец, из године у годину, што је потврда сигурности земље и улагања, потврда доброг кредитног рејтинга, потврда успеха и напретка наших економских реформи", закључио је миистар финансија. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара