Брнабић: Надам се "Алипеју" за неколико месеци у Србији

Премијерка Ана Брнабић наставила је посету Кини обиласком провинције Џеђанг, једне од привредно најразвијенијих области, и посетом њеном седишту, граду Хангџоу. Она је изјавила да се нада да ће у наредних неколико месеци у Србији бити омогућено плаћање преко "Алипеја" - платформе за мобилну и онлајн наплату на интернету.

Алипеј је платформа за мобилна плаћања, која има готово милијарду корисника, а креирала ју је "Алибаба група".

"Надам се да у наредних неколико месеци завршавамо са Алипејом за њихов систем уплата, односно платни промет у Србији", рекла је Брнабићева и додала да би то било важно и за све већи број кинеских туриста који долазе у Србију.

Она је навела да су у току разговори, које са српске стране води Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

"Они иду добро, разговарају са једном комерцијалном банком и очекујем да ћемо то брзо завршити", рекла је Брнабићева.

Додала је да би следећи корак био логистички центар, као и да је намера да се наставе разговори и са "Алибабом" и са другим компанијама да отворе своје развојне центре у Србији.

"Не могу да кажем да ће они отворити развојни центар, али ми ћемо дати све од себе", рекла је премијерка.

Подсетила је да је Србија сада, захваљујући изменама правног оквира и пореског окружења, од јануара ове године најконкурентнија земља у Европи за улагање у истраживања и развој, иновације и стварање интелектуалне својине.

"Нека почну мало и видеће да имамо квалитет и потенцијал, а свако ко је до сада уложио у Србији, одлучио је да се даље развија. Порез који се плаћа на профит за интелектуалну својину развијену у Србију је само три одсто. Зато мислим да смо најбољи могући партнер за овакве компаније", рекла је Брнабићева.

Џеђанг - један од најбогатијих региона Кине  

Она је изразила задовољство због посете компанијама у кинеској провинцији Џеђанг, која је у Кини позната као провинција чији се економски развој заснива управо на дигиталној економији.

Навела је да је то један од најбогатијих региона Кине, да чак 41,5 одсто БДП-а у овом региону долази од дигиталне економије, као и да је то једна од шест пилот зона за иновације, истраживање и развој у Кини.

"Нема бољег места, можда чак ни на свету, да видимо напредне технологије и разговарамо са потенцијалним партнерима о инвестицијама у Србији", рекла је Брнабићева новинарима.

Приметила је и да су компаније које је данас обишла основане пре само две деценије, а данас запошљавају и 100.000 људи, што показује да када постоје подршка државе, отворен економски систем, добра средина за иновације може и свет да се промени за 25 година, а не једна земља.

"Ово све показује колико Србија потенцијала има и колико може брзо да трчи, посебно ако успемо да направимо оваква партнерства. Онда причамо о потпуно другачијој земљи за седам до десет година", рекла је Брнабићева.

Упитана који би од система који је данас видела у Кини, волела да види у Србији, одговорила је кратко: све.

"Све системе бих волела и трудићу се да све од овога имамо у Србији. И не само да имамо све у Србији, већ је моја жеља да Србија буде европски центар за ове софтвере, виртуелне платформе, клауд системе... Да све то за Европу буде у Србији", закључила је Брнабићева. 

Обилазак "Алибабе" 

Хангџоу је један од пилот градова за развој 5Г мреже, а премијерка Србије је у том граду обишла неке од најважнијих кинеских компанија - "Алибабу", "Хиквижн" (Hikvision) и хајтек парк "Дрим таун" (Dream town).

Премијерка је, у пратњи министара који са њом бораве у Кини, посетила музеј "Алибаба групе", а на самом улазу, на великом видео-биму, српску делегацију је дочекала добродошлица исписана на српском језику, ћирилицом.

Председницу српске владе дочекао је први човек "Алибабе" Џанг Јонг, који јој је био "водич" у музеју, у којем су представљене иновативна решења те компаније, која показују зашто је "Алибаба" прва кинеска интернет компанија која је постала глобално препознатљива.

Брнабићева је Џангу поклонила традиционалан српски појас који су носили мушкарци уз ношњу, везен златним концем, а од њега је на поклон добила фигуру "Алибабе" од црвеног порцелана, који, верују домаћини, доноси срећу.

Премијерка је обишла и компанију "Хиквижн", у којем је, између осталог могaо да се види и софтвер за препознавање лица - на основу скенираног лица, софтвер препознаје пол, године старости и висину једне особе.

"Земља рибе и пиринча" 

Провинција Џеђанг налази се на средњем истоку Кине и излази на Источно кинеско море. Има 57 милиона становника и десета је по величини у Кини.

Сматра се једном од најбогатијих кинеских провинција - четврта је по свом БДП-у и пета по БДП-у по глави становника.

Позната је у Кини као "Земља рибе и пиринча".

Провинција све више заснива свој развој управо на дигиталној економији, коју покрећу "Алибаба" и мноштво малих и средњих компанија.

За разлику од Шангаја, који се сматра "бастионом" државног сектора, Џеђанг провинција је друга у Кини по снази приватног предузетништва.

Премијерка је, са делегацијом, из Шангаја у Хангџоу стигла брзим возом, који је удаљеност од готово 200 километара прешао за само 45 минута.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара