Ко ће од Нове године плаћати веће рачуне за струју и колико

Од децембра струја за домаћинства биће скупља за 3,9 одсто. То ће рачуне за просечну месечну потрошњу од 300 до 450 киловат-сати струје увећати за 100 до 150 динара. Надлежни кажу да је повећење одобрено јер су захтеви ЕПС-а оправдани.

Домаћинствима је струја последњи пут поскупела пре више од две године, два одсто. У међувремену, та нетржишна цена струје повећала је трошкове ЕПС-а. Истовремено, у систем је ушла и велика количина обновљиве енергије која такође иде на терет предузећа.

"То је повећање само 3,9 одсто. Има ли бољег аргумента? Ми нисмо могли одбити да није било оправдано, ако је само инфлација била толика", каже Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику.

Према његовим речима, то поскупљење је везано за ЕПС и електроенергетски систем да ЕПС може да настави са нормалним радом, нормалном производњом и нормалним растом. 

"Говоримо о минималној корекцији цене електричне енергије за коју апсолутно постоје сва оправдања која је, морам то да истакнем, далеко испод захтева и оправданих трошкова енергетских компанија и са том ценом ми смо и даље апсолутно са најнижом ценом и у региону и у Европској унији", каже Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Грађанима ниједно поскупљење не одговара. У поређењу са окружењем, цена у Македонији виша је за седам одсто, у Босни и Херцеговини 18 одсто, у Црној Гори 46 одсто, а у Хрватској 79 одсто.

Стручњаци процењују да децембарско поскупљење неће повући раст других цена јер важи само за домаћинства.

"Оно не сме и не може да има никакав утицај на привреду зато што су сви привредници већ склопили уговоре са снабдевачима електричне енергије, јер наше тржиште електричне енергије је отворено дуги низ година. Другим речима, целокупна привреда, индустрија, сви мали предузетници, сви они своје потребе за електричном енергијом имају већ заокружене на бази дугорочних уговора које су склопили са својим снабдевачима", каже Мирослав Лутовац, саветник за енергетику председника ПКС.

И ове зиме, уз гас и дрва, најисплативије је грејање на струју, али само ТА пећима и то ако се пуне ноћу, када је струја четири пута јефтинија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво