У пролеће најснажнији удар кризе

Најснажнији удар економске кризе на Србију у пролеће, проценили стручњаци Института за тржишна истраживања. "Креатори економске политике се не понашају рационално и не доносе правовремено стратегију за њено превазилажење", истичу у Институту.

Стручњаци Института за тржишна истраживања (ИЗИТ) оценили су да ће се најснажнији удар светске економске кризе у Србији осетити у пролеће.

Директор ИЗИТ-а Милоје Кањевац сматра да су главни разлози кризе у Србији, која се све више осећа, пребрза либерализација тржишта, претерана журба са приватизацијом банака и прецењена домаћа валута.

Кањевац је истакао да треба смањити јавну потрошњу и преполовити државну администрацију, постићи реалну вредност домаће валуте, стимулисати извоз, пре свега пољопривреде којој буџет није наклоњен. "Такође треба проширити тржиште наше привреде и на земље ван ЕУ", рекао је Кањевац.

Према његовој процени, у случају јендостране примене Споразума о стабилизацији и придруживању у буџету ће бити 250 милиона евра мање због смањених царина.

"Да и не говоримо о томе да ће наш и онако лош спољнотрговински биланс бити још више погоршан, јер ће увоз кренути далеко брже, док ће се извоз значајно смањивати", истакао је Кањевац.

Власти не схвата дубину кризе

Сарадник ИЗИТ-а Саша Ђоговић је рекао да у погледу утицаја светске кризе, креатори наше економске политике показују синдром "нојеве главе у песку" и ароганције, јер се "праве као да кризе нема, а неки чак истичу и да је она добра за Србију, уместо да доносе адекватне мере".

"Да власт не схвата дубину кризе, показало се и на примеру Општег колективног уговора, који је прво потписала са синдикатима, у време кад је криза увелико почела, па га онда после месец дана раскинула, рекао је Ђоговић.

"Тендер за РТБ Бор расписан је кад је на светском тржишту због кризе дошло до значајног пада цене бакра, а за ЈАТ када су бројне иностране авиокомпаније почеле да пропадају, уместо да је то урађено пре две године, оценио је Ђоговић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи