Поскупљује струја од 1. децембра

Електрична енергија за домаћинства од 1. децембра поскупеће за 3,9 одсто. Сагласност за поскупљење дала је Агенција за енергетику.

Министар енергетике Александар Антић рекао је за РТС да ће струја бити скупља на рачунима од децембра, који стижу у јануару.

Према његовим речима, струја за индустрију неће поскупљивати.

Антић је рекао да дуже од две године цена струје није мењана.

"Последњи пут је значајније подизана 2015. године, 2016. и 2017. била је минимална корекција, 2018. и 2019. није било корекције. Имали смо оправдане захтеве енергетских компанија, све већи је улазак обновљивих извора енергије, има трошкова преношења те енергије, али постоји и значајан раст цена струје на светском тржишту", нагласио је министар енергетике.

Поскупљење је, каже, далеко испод захтева и трошкова енергетских компанија.

"И са том ценом имамо најјефтинију струју у региону, Европи, источноевропским земљама. Да кажем да је струја у Србији за 7,2 одсто нижа него у Македонији, 18,9 одсто него у БиХ, 24 одсто него у Албанији, 35,8 одсто него у Бугарској, 79,97 одсто него у Хрватској, 85 одсто него у Румунији, 125 одсто него у Словенији", рекао је Антић.

Када је реч о другим енергентима, министар је рекао да њих има довољно и да неће поскупљивати.

Коментаришући евентуално заустављање дотока гаса из Русије преко Украјине, Антић је рекао да Србија води рачуна о својој енергетској стабилности и да "има сценарио за сваку од ситуација".

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се