Долар ојачао, евро слаби

Америчка валута долар ојачала је за један одсто, а индекси на берзама у Америци и Азији су у порасту, вероватно због најаве пакета помоћи нове америчке адмнистрације Барака Обаме.

Курс долара увећан је према корпи других јаких валута и евру, док су водећи глобални индекси акција у Америци и Азији у порасту због очекивања да ће стимулативни пакет нове америчке администрације Барака Обаме да помогне америчкој, а тиме и светској економији.

Индекс долара је на највећој светској девизној берзи у Лондону током преподневне трговине ојачао око један одсто, док је у исто време евро ослабио, према америчкој валути на тронедељни минимум, преноси агенција Ројтерс.

Курс евра је опао 0,9 одсто, на 1,35 долара, а као непосредан повод за данашње "клизање" заједничке валуте 16 чланица Европске уније наниже наводе се све учесталије спекулације о могућем снижењу базне камате под контролом Европске централне банке (ЕЦБ).

Базна камата ЕЦБ тренутно је 2,5 одсто и требало би, у условима када притисци цена јењавају, а привредна активност у зони евра бива све слабија, да се смањи, и то вероватно осетније, прогнозирају финансијски стручњаци.

Валутни експерт представништва банке "БНП Париба" у Лондону Ијан Станард оцењује да су тржишне позиције евра "прилично рањиве" у ситуацији оштрог пада привредне активности широм Европе.

Курс евра је, иначе, средином децембра био осетно виши, јер је заједничка валута чланица зоне евра тада вредела 1,47 долара.

Иако су финансијски стручњаци у Лондону предвиђали да би, краткорочно гледано, евро могао још да ојача према долару, показало се да су такве прогнозе биле погрешне, јер су девизни трговци крајем прошле и почетком ове године дали предност "зеленој новчаници", пре свега због очекиваног позитивног ефекта пакета помоћи.

Док је Обама још пре нове године широко објашњавао домаћој и светској јавности да ће одмах по уласку у Белу кућу инсистирати на брзој реализацији пореских олакшица вредних 310 милијарди долара, као делу укупног финансијског пакета од 775 милијарди, немачка канцеларка Агнела Меркел је тек јуче са својим коалиционим партнерима утврдила мере које ће влада предузети да би се спречио даљи економски пад у земљи чија привреда је убедљиво највећа у Европи.

Споро реговање немачке владе на кризу вероватно је још један елемент који су девизни трговци имали у виду када су, упркос огромним проблемима са којима се сада суочава и америчка привреда, ипак дали предност долару.

Слабост евра изражена је током данашње трговине и према већ месецима рањивој фунти стерлинга, јер је валута зоне евра у Лондону котирала нешто изнад 92 пенија, најлошије од 17. децембра.

Крајем године евро је, међутим, вредео рекордних скоро сто пенија.

Тржишни експерт компаније "НЦБ Стокброкерс" Бернард Мекалинден сматра да инвеститори на ефектним берзама сада више воде рачуна о стимулативним пакетима које треба да реализују америчка и немачка влада, него о индикаторима смањења зарада компанија и укупног пада привредне активности.

Постоји нада међу учесницима пословања на тржиштима акција, "да ће ти планови имати ефекта", истиче Меклинден.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво