Суноврат продаје аутомобила у САД

Велики попусти и бескаматни кредити нису помогли америчким произвођачима аутомобила чије су продаје пале у децембру за чак 36 одсто, чиме је прошла година закључена са 2,9 милиона мање продатих возила него 2007. године.

Први објављени подаци о продајама од како је министарство финансија САД одобрило почетне зајмове од осам милијарди долара Џенерал моторсу и Крајслеру, нису сјајни.

И поред сјајних услова и изузетно ниских цена које су током последњег месеца прошле године пале за 36 одсто, купци и даље заобилазе у широком луку продавнице аутомобила.

Представници аутоиндустрије и аналитичари, предвиђају да ће рекордно високи попусти и нискокаматни уговори остати у понуди бар до фебруара, то јест док се не продају преостали модели из 2008. године, а залихе сведу на ниво потражње.

Произвођачи, попут Хјундаи Мотор Америка, покушавају да привуку купце обећањем да ће им дозволити да врате кола у року од годину дана ако изгубе посао, па не буду могли да отплаћују рате.

Сви велики фабриканти извештавају о смањењу продаје од преко 30 проценета у децембру.

Највећи губитник годишњег пада продаје још од времена арапског нафтног ембарга 1973-74. године је посрнули Крајслер који је продао 53 одсто аутомобила мање него децембра 2007. године.

Џенерал моторс је на америчком тржишту прошле године продао 2,9 милиона возила, најмање у протеклих 49 година.

Продаја у САД пала је на 13,2 милиона возила прошле године, 18 одсто мање у односу на 16,1 милиона из 2007.

Испоруке купцима у САД за ову годину процењују се на тек 10,3 милиона аутомобила. 

Трачак наде  

Произвођачи нису вољни да процењују кад би могло да дође до опоравка, али са крајњим песимизмом гледају на први квартал.

Друго тромесечје улива наду због могућности да ће стимулативни пакет новог председника Барака Обаме покренути замајац, удружен са лакшим приступом кредитима што би вратило купце у продавнице аутомобила.

Чак су Тојота и Хонда, досадашњи шампиони продаје који су почетком прошле године књижили раст, доживели крах у децембру тежи од америчких такмаца. Тојота је прошлог месеца пала за 37 одсто на тржишту САД, а Хонда је продала 35 одсто возила мање.

Продаје аутомобила у Европи и Азији такође су на низбрдици. У Француској је продато 16 одсто возила мање, а у чак Јапану 22 одсто.

Рекордно понирање од 50 одсто забележено је у Шпанији током прошле седмице. Подаци за Немачку још нису објављени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара