Знање и новац за сопствени бизнис, оживљавају кошнице и пластеници

Четвртина села је пуста, а незапосленост у тим срединама двоструко је већа него у градовима. Како би се млади мотивисали да у њима остану, четири године је трајао немачко-српски пројекат "Подстицање запошљавања младих" кроз који је прошло више од 12.000 младих. Стекли су знања потребна тржишту, а многи добили новац да покрену или развију сопствено предузеће.

Пчеларство у Медвеђи има вековну традицију, али последњих деценија замире. За обимнију производњу мора да се улаже. Зато је младим пчеларима добродошло 10.000 евра које су добили кроз пројекат.

"Ту су углавном биле разне центрифуге за врцање меда, топионице за восак, мешане и млинови за прављење пчелињих погача. Тако да smo све добили бесповратно. У почетку смо имали шест младих пчелара 2017. године, сада имамо 36", каже Милош Јовић из Пчеларског удружења "Апис" .

У Јабланичком округу, надалеко чувеном по гајењу паприке и парадајза, производња се углавном преноси с колена на колено.

Поред корисног знања, нове генерације од својих родитеља наслеђују и све потешкоће пословања. Како би брига било мање, незапослени повртари у Лесковцу добили су 25 пластеника.

"Проширили смо производне капацитете. Донело нам је сигурност да се бавимо тим послом и да останемо на селу", каже Душан Милојковић, повртар из Лесковца.

Више од 10.000 младих прошло је кроз немачко-српски пројекат, а 1.360 их је добило и посао.

"У овом пројекту помогли смо младима којима није лако. То су пре свега млади из руралних подручја, они који нису завршили школу, млади с инвалидитетом или припадници мањина - Роми, њих је требало подржати", каже немачки амбасадор Томас Шиб.

"Али смо успели кроз преобуку и преквалификацију, првенствено када је реч о заваривачима, маникирима, педикирима, фризерима да младим људима из осетљивих група помогнемо да лакше оснују своје занатске радње, да лакше оснују своје бизнисе и да се тако искажу и да доприносе економији целокупне Србије", рекао је Вања Удовичић, министар омладине и спорта.

За четири године спровођења пројекта на обуке, преквалификације, опрему потрошено је више од 10 милиона евра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 31. окт 2019, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Nemacka zaposljava mlade

Nemacka uspesno zaposljava nase mlade ljude... Mnogo vise u samoj Nemackoj nego ovde..