Ускоро први српски пуњач за електрична возила

Произвођачи делова и компоненти за ауто-индустрију запошљавају 50.000 радника и слове за највећу индустријску грану Србије. У Чачку производе опруге за камионе "волвоа" и "сканија", у Крагујевцу пластичне делове за "голф" или "пасат". Важно питање је како ће се наши произвођачи делова прилагодити преласку ауто-индустрије са бензин и дизел мотора на електрична возила.

Прво велико питање за произвођаче ауто-делова у Србији је за ког страног поручиоца делова везати своју судбину.

Најбољи пут је када као произвођач можете да имате увид у истраживања и будућност свог производа, али таквих случајева је све мање. Појавило се и питање колико страни партнери стварно желе да пренесу технологију и укључе домаће произвођаче у стварање нових производа.

"То су стандарди који се односе на менаџмент квалитетом, али смо видели и током ове конференције да безбедност информација постаје све битнија, тако да ћемо држати обуке које се односе и на безбедност информација и наставићемо са обукама на менаџмент квалитетом и на кет-кен технологије и слично", каже Игор Вијатов из Аутокластера Србије.

Најављено је и постављање за 15 дана првог српског пуњача за електрична возила који је производ Института ИЕЕГ у Старој Пазови и који има и домаћи хардвер и софтвер.

"То је пуњач два пута 22 киловата и он се исталира на нашој локацији у Старој Пазови. Врло брзо ћете бити позвани да видите како он функционише и каква је његова аутоматизација, односно пренос података на интерфејс мрежу са свим могућим аутоматским обрадама података, као што је и мерење енергије и пренос и обрачунавање енергије", објашњава Славко Вујовић са Института у Старој Пазови.

Аутокластер Србије сматра да, без обзира на многе проблеме, има још доста места за све који желе да на простору југоисточне Европе производе делове.

Једноставно – јефтина радна снага, добар квалитет и инжењерски кадар, као и нови ауто-путеви, могу довести до тога да се велики играчи појаве и у, до сада неинтересантним, руралним крајевима Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво