Енергетска криза пред решењем?

Руски "Гаспром" саопштио да је спреман на преговоре с украјинским "Нафтогасом".

У изјави портпарол "Гаспрома" Сергеј Купријанов је додао да је руководство те компаније изненађено намером Кијева да се разговори наставе тек 8. јануара.

"Изненађени смо због њихове намере да наставе преговоре тек 8. јануара. Ситуација је сувише тешка да бисмо чекали још два дана", нагласио је Купријанов.

Извор РТС-а у Москви, међутим,  тврди да би "Гаспром" већ сутра могао поново да испоручује уговорене количине гаса европским земљама.

"Пошто нема уговора о испоруци природног гаса клијентима у Украјини, од почетка године, гас послат европским корисницима Украјина је узимала илегално. 'Гаспром' је прекинуо снабдевање преко Украјине, како би спречио нелегалне акције украјинског 'Нафтогаса'. Такође, предузимамо додатне кораке да бисмо испунили захтеве наших европских купаца - додатна количина гаса се испоручује путевима који заобилазе Украјину, преко Белорусије и 'Плавог тока' и користимо резерве из подземних складишта у Европи", рекао је Купријанов.

Сергеј Купријанов је додао и да је Украјина искључиви кривац за тренутну ситуацију, као и да је "Гаспром" увек био и да ће и бити, поуздан снабдевач.

Председник управе "Нафтогаса" Олег Дубина рекао је раније данас да ће се преговори са "Гаспромом" о условима испорука и такси за транзит природног гаса из Русије у Украјину у 2009. години, наставити 8. јануара, у Москви.

Обустава испоруке гаса преко Украјине, угрожен регион

Мађарски министар саобраћаја и енергетике саопштио је да је током послеподнева потпуно обустављена испорука гаса из Русије преко Украјине.

Јутрос су потпуно обустављене испоруке гаса Бугарској, Турској, Грчкој и Македонији, као последица руско-украјинског спора, рекао је бугарски министар економије.

"Испоруке Бугарској, као и транзит ка Турској, Грчкој и Македонији, суспендовани су. У кризној смо ситуацији", наведено је у саопштењу Министарства, пренео је Ројтерс.

Бугарска, у којој су температуре пале испод 15 степени прошле ноћи, почела је да користи своје залихе од 4,3 милиона кубних метара, али ће те залихе брзо бити потрошене пошто је земљи потребно 11 милиона кубика гаса дневно.

Осим Бугарске у тешкој ситуацији је Македонија, која не користи алтернативни гасовод. Снабдевање природним гасом обустављено је и Босни и Херцеговини.

Турска и Грчка нису толико угрожене кризом јер примају гас и из других земаља, Турска из гасовода у Црном мору, а Грчка ће тражити додатне количине из Анкаре.

И Румунији су због руско-украјинског спора смањене испоруке гаса за 75 одсто, изјавио званичник државне компаније "Трансгас" Лоан Русу.

Русу је, међутим, нагласио да Румунија неће имати проблем да преброди зиму упркос рестрикцији гаса.

Регион југоисточне Европе и Балкан примају руски гас кроз гасовод који пролази преко Украјине и Бугарске.

Иран ће можда моћи да повећа испоруке гаса Турској, уколико се обустава испоруке гаса из Русије настави, рекао је Ројтерсу извор из иранске амбасаде.

Турска из Ирана користи трећину од укупне количине гаса.

Угрожене и земље Средње Европе

Обим руског природног гаса који се преко мађарских цевовода допрема до купаца у Аустрији данас је, такође опао, пошто је Украјина смањила испоруке тог енергента за Словачку и западну Европу, пренела је агенција МТИ.

Министар индустрије и трговине Чешке, председавајуће ЕУ, Мартин Ржиман борави у Кијеву у делегацији ЕУ са жељом да примора две стране да окончају спор на који Унија гледа као на чисто трговински и престану да угрожавају снабдевање гасом европских потрошача.

"У Словачку из Украјине сада стиже свега једна трећина нормалних испорука гаса. То је стање без преседана. Питање је два-три дана када ће то осетити и остали у ЕУ", упозорио је Ржиман у разговору за чешки радио.

Средња Европа је први пут од избијања спора осетила смањење испорука гаса.

"Током ноћи су изразито смањене испоруке гаса транзитним системом преко Украјине у Словачку, Чешку, али и друге земље ЕУ", рекао је портпарол главног чешког снабдевача гасом - РЊЕ Трансгас Мартин Халупски.

Чешка је зато почела у пуној мери да користи норвешки гас и своје резерве из подземних складишта.

У повољнијој ситуацији од суседа Чеха и Словака јесте Пољска с обзиром на то да гас из Русије добија и преко Украјине и преко Белорусије, а руски Гаспром је повећао испоруке управо преко гасовода Јамал-Јуроп који иде преко Белорусије.

И најважнија чланица ЕУ, Немачка, саопштила је да су испоруке гаса из Русије смањене, али да то неће имати утицај на снабдевање корисника у Немачкој, јер већина гаса који Немачка увози из Русије долази северним током, преко Белорусије и Пољске.

 Путин иде до краја

Московски дневник "Известија" данас, у електронском издању, преноси да је руски премијер Владимир Путин дао налог председнику Управног одбора "Гаспрома" Алексеју Милеру да у гасном спору са Украјином "иде до краја и драстично снизи испоруке природног гаса тој земљи", уколико она настави да незаконито одузима руски гас намењен европским купцима.

Украјина, чијим цевоводима се транспортује око 80 одсто руског гаса намењеног Европи (више од сто милијарди кубних метара годишње) свакодневно увећава крађу тог гаса, тврди "Известија", а Милер напомиње да ће се украјински дуг, ако се тако настави, "у најскорије време увећати на милијарде долара".

Милер је обећао да ће Русија покушати да мањак гаса који иде у Европу преко украјинске територије надоканади повећаним испорукама тог енергента кроз цевоводе у Белорусији, Пољској и Турској.

"Гаспром" је спреман да мањак гаса у Европи надокнади увећаном испоруком из подземних складишта које се налазе на европској територији, као и набавком горива на промптном тржишту тог енергента, али под условом да све трошкове тих операција плати Украјина.

ЕУ тражи од Русије и Украјине да хитно обнове доток гаса

Чешко председништво Европске уније и Европска комисија затражили су од Русије и Украјине да хитно обнове доток гаса чланицама Уније оцењујући да је тренутна ситуација "потпуно неприхватљива".

"Без претходног упозорења и у јасној супротности с обећањима датим од стране највиших руских и украјинских власти Европској унији, доток гаса неким чланицама ЕУ је опипљиво опао. Оваква ситуација је потпуно неприхватљива", истакнуто је у саопштењу.

"Чешко председништво и ЕК траже да се доток гаса ЕУ одмах обнови, и да две стране наставе преговоре да би се дефинитивно решио њихов билатерални спор", наглашава се у саопштењу.

Европска унија може предузети ванредне мере за снабдевање гасом грађана и индустрије у земљама чланицама које би запале у тешкоће, али засад такве непосредне опасности нема иако је прошле ноћи дошло до "драматичних промена", саопштила је Европска комисија у Бриселу.

На темељу директиве ЕУ из 2004. о безбедности у снабдевању природним гасом може бити пружена помоћ оним чланицама ЕУ које би запале у тешкоће око снабдевања овим енергентом.

У том циљу ће се у петак састати ЕУ Група за усклађено снабдевање гасом, која би могла ставити на снагу механизам солидарности с партнерима у европској двадесетседморици који само националним мерама не би били у стању да се изборе с невољама у снабадевању гасом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи