Сетва пшенице и ове јесени у знаку суше

Ратари још чекају кишу како би ушли у њиве. У јужном Банату где је под пшеницом највише површина сетва је стала. Препорука је да се рокови помере за пет до 10 дана.

У Војводини је већи део планираних површина засејан и пшеница је већ никла, док у централним и јужним деловима земље ратари још чекају кишу како би ушли у њиве. Ове јесени, према проценама, пшеницом би требало да буде засејано око 550 хиљада хектара.

Михољско лето добро је дошло воћарима и повртарима који приводе крају бербу. Међутим, ратари муку муче с недостатком влаге. У јужном Банату где је традиционално под пшеницом највише површина сетва је стала.

Стручњак за ратарство "Агрозавод" Вршац Еуген Баба каже да оптимални рокови ове године због суше морају да се померају.

"Припрема је отежана због недостатка влаге. У последње две-три године имамо доста високе температуре у октобру и самим тим ницање пшенице у тим условима је неадекватно. Препорука је да се рокови сетве помере за пет до 10 дана", каже Еуген Баба.

У Срему је захваљујући мањем падавинама сетва при крају. Слично је и на северу Војводине где је пшеница већ добрим делом никла, наводи директор Пољопривредне стручне службе Суботица Дамир Варга.

"Ми смо имали кише тако да је засејана пшеница прошле суботе поникла. Усеви ничу у року од осам дана и за сада можемо бити задовољни динамиком сетве обављеним послом", каже Дамир Варга.

На југу Србије сетва пшенице није ни почела, каже директор пољопривредне стручне службе Лесковац Далибор Цветановић.

"Боље обавити све у новембру него сада када немамо довољне количине падавина то јест довољно влаге. У недостатку влаге семе ће мировати тако да птице и глодари могу да покупе то семе. Препорука нашим произвођачима је да сачекају прве падавине и тек тада почну са сетвом, али, наравно, да повећају сетвену норму", каже Цветановић.

Према најавама метеоролога киша стиже за неколико дана тако да би сетила ускоро требало да буде настављена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво