Имамо ли овчјег и козјег сира за извоз

Министарство пољопривреде најавило је измене и допуне Уговора о слободној трговини са Евроазијском унијом, којима би се омогућио већи пласман овчјег и козјег сира, као и воћне ракије. Да ли у Србији има довољних количина овчјег и козјег сира за извоз?

Пиротски крај, некада препознатљив по производњи овчјег сира и качкаваља, већ деценијама има проблем са смањењем броја оваца.

Почетком двадесетог века, годишње из Пирота је пут Блиског истока и Америке ишло двадесетак вагона качкаваља. Данас количине овчјег сира нису довољне да подмире ни локално тржиште.

"Произведем за сезону по 20, 30 килограма, ништа више. Мало је овчјег млека, овца не даје више од пола литре млека", каже произвођач сира Светлана Денчев.

Помоћник градоначелника Пирота Горан Поповић наводи да са око 10.000 оваца на територији града не могу бити озбиљни произвођачи производа од овчјег млека. Вишка ових производа у Пироту нема, каже Поповић.

Александар Јовановић из Рашке напустио је посао у граду и са породицом се вратио у село Корлаћ код Рашке. Има фарму коза, а инвестирао је у опрему за млекару. Перспективу види у производњи козјег сира.

"Сада имамо преко 100 грла у мужи. У међувремену смо кренули са формирањем те мини-млекаре. Потенцијала има, тржишта има, продаје има. Наравно, фали милион ствари, што кроз финансије, што кроз опрему", указује фармер Александар Јовановић.

У Министарству пољопривреде кажу да ће Уговор о слободној трговини са Евроазијском унијом бити замајац за повећање броја оваца и коза, а гарантује и сигуран пласман сира.

"Са овим се стичу услови да дајемо посебне субвенције за изградњу капацитета који ће се бавити прерадом тог млека. С друге стране, дали смо малим пољопривредним произвођачима право да на кућном прагу региструју малу прераду сира и да могу да га продају", навео је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

О исплативости овог посла говори и податак да су килограм овчјег и козјег сира двоструко скупљи од крављег. За овај посао потребан је обрнути процес миграције – из града у село.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи