Нема више подметања и препакивања приликом извоза у Русију

Више од трећине српског извоза у Русију чине пољопривредни производи, а међу њима предњаче свежа јабука, јагода, соја у зрну, млади сир, бресква, вишња, трешња, замрзнуто поврће. Извоз робе биљног порекла у Евроазијску економску унију сада је дефинисан Фитосанирним споразумом који је био један од услова за потписивање новог Споразума о слободној трговини са том економском заједницом.

Слађана Лукић из Управе за заштиту биља објашњава за РТС да ће Фитосанитарни споразум о извозу српских производа, у оквиру споразума са Евроазијском економском унијом, имати законску снагу и обавезивати произвођаче – од безбедности до квалитета производа.

Лукићева указује да је важно да српски произвођачи буду едуковани битно је да буду едуковани и да знају шта сме а шта не сме.

"Нпр. постоје штеточине које су код нас широко распрострањене, а не смеју бити присутне у извозу. На пример цидија молеста. Уколико се примене правилни третмани и заштити воћњак, она неће бити проблем", објашњава Лукићева.

Предстоји, каже, увођење нових технологија, изградња нових складишних капацитета.

"Важно је да се тај природни квалитет очува до пласирања робе на тржиште", напомиње Лукићева.

Електронска размена података 

Слађана Лукић објашњава да је један од битнијих елемената споразума електронска размена података путем државних информационих система.

"Ми се сад интегришемо са руским системом. Оног момента кад убацимо податке у Србији о тој пошиљци, ти подаци ће одмах бити видљиви и руској страни. То ће поједноставити поступке тамо, увоз, убрзаће се проток робе. Елиминисаће се могућност фалсификовања наших докумената са чим смо имали велике проблеме", напомиње Лукићева.

Извоз ракије је, указује, изузетна шанса за Србију.

"Треба организовати састанке руско-српских извозника да се брендира врхунски српски производ", наводи Лукићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво