Зашто Немци воле да послују у Србији

Немачка је на првом месту наших спољнотрговинских партнера, прошле године размена је била 4,8 милијарди евра, а очекује се да ове године премаши пет милијарди евра. Немачка је и међу највећим инвеститорима, што потврђује долазак компанија "Бросе" и "МТУ". РТС је истраживао шта немачки капитал привлачи у Србију.

У Србији послује 450 немачких компанија, у којима ради 60.000 људи. Са доласком нових инвеститора у Панчево и Нову Пазову, тај број биће већи за још 1.100 запослених. Ниједна немачака компанија није отишла из Србије, већ шире пословање.

"Инвестирају даље, запосле више људи. То је што се тиче инвестиција које су ту. Али они су најбољи магнет да дође још нових немачких фирми које чују од својих пословних партнера да је овде перфектан амбијент. И најважније – образовани, едуковани и културни људи", објашњава економски саветник председника Србије Јерг Хескенс.

У Влади кажу да су ефекти немачких инвестиција веома значајни за српску економију.

"Оно што је за Србију јако битно је што они са собом доносе своју пословну праксу, пословне манире и то је за ових последњих пет-шест година структурно мењало привреду у Републици Србији, посебно сектор малих и средњих предузећа", истиче државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић

Уредница магазина "Бизнис" Рaдојка Николић указује да значајан део извоза имамо управо захваљујући немачким компанијама које послују у Србији.

"Овде су као на домаћем терену и наши људи воле да раде у немачким компанијама, Немци воле да сарађују са нама. Тако да је то једна добра сибиоза", констатује Николићева.

Оно што немачке инвеститоре привлачи у Србију, осим субвенција и школованог кадра, јесу стабилни услови пословања и све боља путна инфраструктура и саобраћајна повезаност наше земље са другим државама.

Оно што им је проблем, то су дуготрајни царински поступци на границама са земљама Европске уније.

"Није на српској страни већ граница са Мађарском и Хрватском, тамо се дуго чека. И замолили смо јуче и министра Алтмајера да он са својим утицајем прича са Хрватском и Мађарском да тај процес буде бржи. Што се тиче Србије, нема примедбе од стране Немачке, само да инвестирамо даље", наглашава Јерг Хескенс.

Подсетимо, "Леони" на југу Србије има већ четири фабрике, немачки гигант "Сименс", после Суботице, шири пословaње и у Крагујевцу, а по две фабрике имају и "Континентал" и "Хенкел".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво