"Родајланд" живина у Кикинди – хоби који прераста у бизнис

Бравар Александар Данић из Кикинде, однедавно пензионер, један је од ретких људи који узгаја необичну живину расе "родајланд" која потиче са Исланда. Двориште и хоби сада нуде могућност за уносан посао у производњи органске хране.

Иза капије куће у Његошевој улици број 80 у Кикинди налази лепо уређено и неговано двориште. Поред разноврсног зеленила ту су рибице, голубови, папагаји, а Александар Данић са супругом Стојанком с посебним поносом негује "родајланд" кокошке и певца исте расе.

Тренутно их има око 120 комада, јер хоби се однедавно претворио у бизнис.

"По наруџбини продајемо као младе петлиће, али ми користимо то месо, зато што, на крају крајева, прво смо ради нас узели, да моја породица има квалитетну, домаћу храну", рекао је Данић.

"Родајланд" је високо расна живина, веома широка и дугачка. Преко целог тела има идеално распоређено перје тамно црвене боје. Широка крила, пљосната и дугачка глава, црвене очи и ноге наранџасто жуте боје.

Месо је изузетног квалитета, а јаја на високој цени. Носивост је до 280 јаја годишње. Своје љубимце Данићи хране искључиво зрнастом храном, без концентрата.

"Обавезно ујутру кад устанемо прво идемо код наших кока да их нахранимо, да им дамо воде, да мало са њима, да кажем, попричамо. Врло је мирна живина и није много захтевна", изјавила је Стојанка Данић.

Данићи су недавно набавили два инкубатора, јер планирају да се баве узгојем "родајланд" живине.

Продаја јаја и младих пилића већ иде, наруџбине су све учесталије, па скромне пензије вредних супружника већ добијају прикладан додатак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи