Шта је потребно да "Фолксваген" отвори фабрику у Србији

Државни секретар у министарству привреде Драган Стевановић каже за РТС да ће држава дати све од себе да "Фолксваген" инвестира у Србији. Стевановић је рекао да би та инвестиција била од великог значаја и за државу, и за генерације које долазе.

Драган Стевановић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да би волео да се и челници "Фолксвагена" руководе истим одлукама као и МТУ и "Бросе". 

"Председник је рекао да нас очекује озбиљна борба и тежак посао. Ја бих везано за Фолксваген био врло опрезан и пажљив у изјавама. Кажем да ћемо као држава учинити и више него што можемо како бисмо ову инвестицију лоцирали у Србији. Она би била од великог значаја и за државу, и за генерације које долазе и додатно би учврстила слику стабилне и предвидиве земље каква Србија јесте. Где држава није таква, Фолксваген не размишља о улагању", навео је Стевановић.

У трку за инвестицију "Фолксвагена"се поред Бугарске и Румуније, укључила и Хрватска.

Стевановић напомиње да ту компанију може да привуче све оно што би било интересантно за пословање - да пословање буде једноставно, да имају добар пословни амбијент.

"Све оно што Србија данас има. Али, и то је тржиште, и инвестиције су неки вид тржишта. Да немамо то што околне земље немају не бисмо били земља на Западном Балкану која је привукла 50 одсто свих инвестиција на Балкану. Ми имамо политичку стабилност, предвидив порески систем, предвидиву и стабилну фискалну политику, квалификовану и добру радну снагу. И то је оно што ми се чини и најдоминантнија карактеристика Србије - то што имамо добар потенцијал радне снаге, подстицаје који су адекватни и који се више него враћају републици Србији. Верујем да ћемо да понудимо више, брже и боље од осталих", нагласио је Стевановић.

Велике инвестиције структурно мењају економију

Према његовим речима, у Србији ће до краја године просечна плата бити 500 евра или нешто преко тога.

"Овакве инвестиције су и добар позив за остале инвеститоре, да по дубини и структурно мењају нашу економију. То би била гаранција да се раст просечних зарада у Србији убрзао. Бросе ће имати просечну плату од 1.700 евра. Чињеница да су на северу Србије плате нешто веће него на југу Србије".

Постојале су спекулације да би "Фолксваген" отворио фабрику у Србији, уколико би Србија признала независност Косова. Међутим, председник Немачке привредне коморе у Србији, Роналд Зелигер рекао је да отварање те фабрике нема везе са политиком.

"И председник Вучић је јуче рекао да је то рекао - да ће то бити искључиво пословна одлука компаније Фолксваген, и ја верујем да ништа друго неће утицати на њихову одлуку. Питање Косова и Метохије је друго и отворено питање и у овом контексту нико у Србији није спреман да са тим тргује. Ми ћемо понудити све оно што окружење не може да понуди, али ћемо наставити свеобухватну борбу за КиМ", нагласио је Стевановић.

Већина немачких инвеститора жели да понови улаже

Што се немачких инвеститора тиче, велика већина њих жели да реинвестира у Србији.

"Оно што је вжно је да они доносе своју пословну праксу и пословне манире. Када вам у земљу дође компанија као Бросе, ви не можете да будете добављач, кооперант, а да не испуњавате стандарде који су усвојени у пословању такве компаније. Ово су озбиљне компаније. Бросе је у претходној години направио промет од 6,5 милијарди евра и запошљава 23.000 људи. Просек плате у Србији 1700 евра, нешто мање у МТУ", исткао је Стевановић.

Од 2006. године до данас Србија је кроз систем субвенција за отварање нових радних места дала 500 милиона евра.

"Домаћи инвеститори су апсолутно равноправни са страним инвеститорима. Овде нико није дискриминисан. Али, привреда српска нема тај потенцијал као и немачка компанија. Није се јавила домаћа компанија која би могла да у пакету запосли две или три хиљаде људи. Морате у исту раван да ставите сваког инвеститора", рекао је Стевановић.

Према Стевановићевим речима, када се реализује у потпуности запосленост у компанији "Бросе", двогодишње бруто зараде биће 70 милиона евра.

"Ми смо определили 23 милиона евра подстицаја за ту компанију. За две године од пореза и доприноса у државну касу ће се слити око 70 милиона евра, а у петој години то ће бити 150 или 160 милиона евра. То је школски пример како се у петој години од реализације пројекта пет пута више новца само од пореза и доприноса врати у државну касу. Тако да све ово даје велики ефекат на економију Србије", закључио је Стевановић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво