Први део "Балканског тока" у функцији, испоруке гаса Србији идуће године

Бугаска је пустила у рад први део регионалног гасовода "Балкански ток" који је заправо наставак "Турског тока", који иде даље ка Србији и Мађарској. Истовремено, Бугаски премијер Бојко Борисов у присуству представника Влада Србије и Мађарске обележио је званичан почетак градње бугаске деонице тог гасовода.

На обали Црног мора, "Булагартрансгас" са 11 километара новог гасовода повезао је бугаски и турски гасни систем са својом компресорском станицом недалеко од Варне али и проширио капацитет за пријем веће количине гаса. Бугарска наставља градњу своје трасе, до границе са нашом земљом код Зајечара и за тај посао издвојила је 1,1 милијарду евра.

"Увек сам говорио да тамо где постоје велики економски интереси, тамо где постоје гасна чворишта, нема рата. И зато много више градимо. Тако је безбедно како наше пословање, тако и интереси других земља", рекао је бугарски премијер Бојко Борисов.

Српски министар енергетике каже да је Бугаска тиме осигурала да ће свој део гасовода завршити а да наша земља прве испоруке гаса очекује током идуће године.

"Србија врло интезивно ради своју деоницу, ми ћемо линијски део гасовода завршити до краја ове године. Очекујемо и да ће бугарска страна своје радове завршити у првој половини 2020. године, иако имају мало кашњење, али за нас је значајно да ће они брзо и интензивно радити деоницу до Србије, што је за нас кључно", истакао министар енергетике и рударства Србије Александар Антић.

И Мађаска је још једном потврдила учешће у том гасном пројекту који је пре свега алтернативни правац снабдевања земаља Балкана.

"Када имамо више извора и рута снабдевања, онда имамо ниже цене. Можете давати гас по нижој цени за грађане и индустрију. То је кључни фактор када говоримо о конкурентности. Ово је успех Бугарске, али и целог региона. Са овим гасоводом цео регион ће јачати, тако да смо спремни да сарађујемо", поручио је Тамаш Менцер, државни секретар у министарству спољних послова и трговине Мађарске.

"Туски ток" има две цеви капацитета по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње. Прошле седмице је "Гаспром" почео пуњење гасом првог крака који иде у Турску. Москва и Анкара најављују да ће гасовод пустити у рад најаксније до краја године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво