Расте извоз информационо-комуникационих услуга

Извоз информационо-комуникационих услуга (ИКТ) из Србије бележи константан и стабилан раст са тенденцијом даљег повећања: За првих осам месеци достигао је 913 милиона евра што је двоструко више него у истом периоду 2016. године и 26,4 одсто више у поређењу са претходном годином.

Из Владе Србије је саопштено да је суфицит у размени тих услуга много већи него у традиционалним привредним гранама.

"У овом тренутку он износи скоро пола милијарде евра, већи је од суфицита у размени роба у било којој области, то показује извештај Народне банке Србије (НБС) о платном билансу", наводи се у саопштењу владе.

Влада Републике Србије је крајем 2016. године формирала Министарски Савет за ИТ и иновационо предузетништво на челу са Аном Брнабић, који је направио план за унапређење ИТ сектора у Србији, у намери да подржи овај сектор.

Покренут је низ пројеката за унапређење образовања, инфраструктуре и правног оквира за развој ИКТ индустрије.

Међу најзначајнијим резултатима Владе у 2017, 2018. и 2019. години за унапређење ИКТ сектора, у саопштењу се издвајају: увођење информатике као обавезног предмета од петог разреда основне школе, повећање уписних квота на ИТ смеровима факултета за више од 20 одсто, покретање изградње иновационе инфраструктуре у коју је уложено више од 100 милиона евра.

Спроведена је реформа пореских закона која омогућава пореске олакшице при улагању у истраживање и развој, у стартапове, као и у интелектуалну својину.

Око 10.000 дигиталних учионица у Србији 

У оквиру реформе образовања наставља се са модернизацијом како би се млади оспособили за послове у 21. веку, а привреда била конкурентнија.

Од ове школске године уведен брзи бежични интернет у 500 школа. Тренутно постоји око 10.000 дигиталних учионица, што покрива око 200.000 ђака.

Специјализована ИТ одељења у гимназијама широм Србије похађа око 1.000 ученика, скоро шест пута више него пре две године. 

Влада Србије ће наставити да ради на реализацији пројеката које је министарски ИТ Савет усвојио као приоритетне и који ће допринети даљем развоју ИКТ индустрије у Србији, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво