Како да унапредите бизнис – прилика за бесповратна средства

Микро и мала предузећа у 99 општина јужно од Београда, која имају добру пословну идеју, могу да конкуришу за бесповратна средства из европске касе. Програм ЕУ ПРО који финансира Европска унија, објавио је други јавни позив за предлоге пројеката, а новац могу да потроше за набавку опреме или увођење неке нове услуге. Циљ је да се повећа тржишни потенцијал, отворе нова радна места, а предузећа постану конкурентнија. Позив је отворен до 10. новембра.

Од малог предузећа за производњу колача до фирме у успону. Откако је уз помоћ Европске уније 50.000 евра уложио у погон и купио месилице и миксере, овај краљевачки посластичар покренуо је три нове линије – за чоколаде, кремове и тестенине.

"Средства која смо добили из ЕУ ПРО искористили смо за модернизацију наше производње, део опреме која је инсталирана искористили смо за замену старе и дотрајале што нам је омогућило бржи и лакши рад и боље пословање", каже предузетник из Краљева Александар Станић.

Попут Станићеве посластичарнице, јужно од Београда постоји бар 9.000 сличних микро и малих предузећа која испуњавају критеријуме за новац из програма ЕУ ПРО.

Услов је да нису старија од пет година, да имају потенцијал, али да не могу да се шире без помоћи.

"Буџет је 2,5 милиона евра, износ појединачних грантова је минимум 10.000 евра, иде до 30.000 евра за све, а за она која су извозно оријентисана или брзо растућа, према условима позива могу потражити средства чак до 70.000 евра", наводи Оливера Костић испред програма ЕУ ПРО.

На располагању су им бесповратна средства из европске касе, али имају и обавезе.

"Тренутно запошљавам 64 радника, у обавези сам да у наредних годину дана запослим 10 радника. Ја сам већ запослио шест и планирано је до нове године још седам нових радника", додаје Александар Станић.

Осим обавезе да запошљавају, од предузетника се очекује да 20 одсто средстава колико износи обавезно учешће, корисно утроше у својој средини.

"Да подржавају спортске клубове, нека културна удружења. Ми смо кроз овај првијавни позив старно наишли на креативне друштвено одговорне активности које стварно циљају ширу заједницу", наводи Оливера Костић.

Програм ЕУ ПРО за микро и мала предузећа спроводи се уз помоћ Владе ради веће запослености, нарочито жена, младих и рањивих група, и то сеоским срединама.

У претходном циклусу, за два милиона евра конкурисало је 100 предузећа, у којима је за сада 115 људи добило посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво