Нафта поскупела због сукоба у Гази

На берзи у Америци нафта поскупела на највиши ниво у последње три недеље, пошто исламске земље извознице нафте смањују извоз у државе које подржавају Израел. На цену утиче и стварање залиха у САД и Кини.

Сирова нафта је на берзи у Њујорку поскупела на највиши износ у протекле три недеље, пошто је високи ирански војни званичник позвао исламске земље да смање снабдевање нафтом земаља које подржавају офанзиву Израела на Газу, као и због руско-украјинског спора око гаса.

Цена америчке "лаке" нафте за терминску испоруку у фебруару је на њујоршкој робној берзи порасла на 47,41 долара за барел.

Европска "брент" нафта је на Међународној берзи петролеја у Лондону истовремено незнатно појефтинила на 46,90 долара за барел.

Поскупљењу нафте већ трећи дан заредом допринели су и силовит почетак трговања на берзама акција после Нове године, све бројнији докази да Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) смањује производњу и одлука америчког министарства енергетике да поново почне да пуни залихе сирове нафте.

Главна енергетска сировина је поскупела за више од 25 одсто откад је Израел, 27. децембра, покренуо офанзиву против Хамаса на подручју Газе.

Тај сукоб не угрожава директно снабдевање нафтом, али трговци истичу да постоји забринутост да би он могао да утиче на друге земље на Блиском истоку, које производе трећину укупне светске нафте.

Америчко министарство енергетике је саопштило да жели да у прва четири месеца ове године на тржишту купи око 12 милиона барела "течног злата" за стратешке резерве, што би требало да замени залихе продате након урагана Катрина и Рита 2005. године.

Кина, други по величини потрошач нафте у свету, после САД, саопштила је почетком прошле недеље да ће искористити ниску цену тог енергента и такође повећати увоз и залихе.

На геополитичком плану, забринутост изазива смањено снабдевање југоисточне европе руским природним гасом, као последица спора Русије са Украјином око цене тог енергента. Европске енергетске фирме су саопштиле да имају довољно гаса за неколико дана, али аналитичари упозоравају да би Европа могла да се нађе у проблему ако се спор одужи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво