Козји и овчији сиреви из Србије на руској трпези

Договорени су детаљи Споразума о слободној трговини између Србије и земаља чланица Евроазијске економске Уније који ће у петак бити потписан у Москви. Које су новине у односу на претходне билатерлне споразуме које је Србија имала са сваком земљом чланицом Уније?

Новина је то што у споразуму осим Русије, Белорусије и Казахстана сада учествују и Киргистан и Јерменија.

Листа за бесцарински извоз се у односу на претходне споразуме проширује за козје и овчије сиреве, као и за висококвалитетне воћне ракије.

За ове производе нема ограничења. Квоте смо добили за крављи сир, цигарете и вињак.

Тврди сиреви, а још тврђи преговори

Јагода Лазаревић, шеф преговарачког тима са царинском унијом каже за РТС да су преговори били тврди, али да верује да ће се обим трговинске размене повећати. 

Према њеним речима, Србија је велики извозник сирева – од укупне количине која се извезе две трећине су намањене Руској Федерацији, што је, каже, неких 10.000 тона.

"Зато је наш приоритет током преговарања био да сиревима који су били изузети дамо приступ овом великом и значајном тржишту и Русији и целој Евоазијској економској унији", каже Лазаревићева.

То су висококвалитетни сиреви који донесе већу додату вредност – тврди, полутврди, козји, овчији.

Ту видимо шансу за наше произвођаче, каже Лазаревићева. 

Истиче да је држава обезбедила правни оквир да наши произвођачи ракија уђу и буду конкурентни по ценама и  да понуде нешто што у Русији нема.

Исте концесије за Русију као и до сада 

Очекује да досадашњи инвеститори повећају обим производње, као и да дођу нови. 

"Структура нашег избоза се мања из године у годину, производ који највише извозимо су аутомобилске гуме", рекла је Лазаревићева.

Према њеним речима, Русија ће имати исте концесије као и до сада, а што се тиче нових чланица у овом споразуму (Киргистана и Јеременије) са њима је договорена трампа – квота за квоту.

Србија овим споразумом не постаје члан Евроазијске царинске уније како су претходних дана преносили медији. У Министраству трговине кажу да им је на ту тему стигло и много упита из страних амбасада.

Дакле, у питању је споразум о слободној трговини две стране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво