Купцима "чистих" возила субвенције до 2.000 евра, таксистима и до 5.000

Влада Србије усвојила је предлог да власници хибридних и елeктричних возила од првог 1. jaнуара не плаћају порез на употребу возила који се плаћа уз регистрацију. Како незванично сазнаје РТС, и таксисти ће добити субвенције и то од две до пет хиљада евра.

После дужег времена држава је решила да да олакшице онима који мање загађују човекову околину. За разлику од окружења, повластица није једнократна приликом куповине, већ стална уз сваку регистрацију.

Тиме су обухваћени и власници хибридних и електричних возила који су раније купили такве моделе.

Најмање бенефите имају возила до 1.600 кубика на годишњем нивоу до 50 евра, за више од 2.000 кубика та цифра прогресивно расте и до 2.000 евра.

Од почетка године све је више заинтресованих за хибридна возила која мање троше.

"У првих шест месеци ове године ми смо порасли за 25 одсто што можемо захвалити пре свега новим моделима и хибриднм возилма", каже Роберт Лукић из компаније "Тојота".

Субвенције таксистима 

И таксисти могу да рачунају на повластице приликом набавке нових возила. Незванично је реч о субвенцији од две до пет хиљада евра. Таксисти ће моћи сами да бирају марку возила, али ће боја морати да буде бела.

Таксисти ће дати учешће, држава субвенцију, а остатак ће ићи на кредит или лизинг. Услови су да је такси превозник регистрован и да нема дуговања према држави.

Увозници већ сада дају погодности правним лицима и малим предузетницима да би лакше дошли до нових аутомобила.

"Оно што је добро то је да је ситуација све боља и да се финансиске институције удружују са продавцима како би купци лакше дошли до аутомобила", објашњава председник удружења увозника Србије Милош Петровић.

Остаје још да предлог Владе Србије усвоји и скупштина и потврди одлуку о субвенцији на коришћење хибридних и електричних возила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво