У прибојској Слободној зони запослен 500. радник

У некадашњем погону ФАП-а, сада Индрустријском парку који функционише као слободна зона, послује осам компанија уз све предности које нуди град на тромедји и олакшице за извоз. Са становишта града на Лиму, у коме се углавном живи од пензија и плата запослених у јавним службама, индустријски искорак је и нада и охрабрење и место у којем је упаво запослен 500. радник.

У општини са око 27.000 становника, у којој се време мерило на оно пре и после ФАП-а, сигуран приход за пет стотина породица и најаве новог запошљавања у Слободној зони, сада могу бити разлог за останак у родном граду, у коме је незапосленост била један од највећих проблема.

"Радио сам 27 година у ФАП-у. Искрено речено, значи много за мене и моју породицу и мислим за све ове људе који су се запослили", каже Милорад Лучић, машински инжењер у "Инмолду".

Драгана Новаковић, контролор "Инмолду", коначно ради у својој струци у свом граду и то након разних послова – у хладњачи, продавници, ресторану.

Држава је, део имовине корпорације ФАП, без накнаде, пренела у власништво локалној самоуправи и тако је настала 14. Слободна зона у Србији. У њој успешно послују домаће, и компаније из Холандије, Турске и Шпаније. Повећавају и планирају повећање броја запослених.

"Изгубила сам сваку наду чекајући на посао, сада ми се указала прилика, после десет година", каже Данка Спајић, новозапослена помоћна радница у фирми "Флекс академи".

Булент Ташћи, директор компаније "Флекс академи", нада се да ће компанија и у наредним годинама учинити још добрих ствари. Очекује да то фирму још више повеже са Прибојцима.

"Са данашњим даном имамо 15 запослених, до нове године биће око 25 запослених, јер имамо десетак који су на обуци у Пожези", напомиње директор компаније "Инмолд" Горан Јанковић.

Слободна зона Прибој, основана пре три и по године, једна је од најмлађих и најбрже растућих у Србији.

"Сећам се како је изгледало овде пре тру и по године. Овде је била туга, депресија, срушени објекти, а данас имамо осам приватних фирми које запошљавају 500 људи", указује саветник председника Србије Јерг Хескенс.

Пословање Слободне зоне увећало је и општинске приходе за готово стотину милиона динара на годишњем нивоу. Наредна година и долазак нових компанија, најављују нова радна места, и свакако другачију свакодневицу града на Лиму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи