Који су српски адути за извоз у Русију

Након што су доказали да су исправили нерегуларности, компанији "Златиборац" је поново омогућен извоз у Русију. Обуставу извоза, због неусаглашених стандарда 1. јуна добиле су још три српске компаније. Проблеме извозника требало би да реши и усаглашавање фитосанитарних прописа две земље, а тај документ биће потписан заједно са допуном бесцаринског споразума са Евроазијском унијом. Разговори о очекивањима све захтевнијег руског купца водили су се и током сајма пољопривреде у Москви на коме је Србија била земља партнер.

Купац је увек у праву, поготово када долази са тржишта од 180 милиона потрошача. Земље Евроазијске уније у које смо до сада највише извозили воће, млади сир, саднице и семенски кукуруз, покушаћемо да освојимо новим фаворитима.

"Kроз сир, кроз воћне ракије да пробамо да нападнемо тржиште, а и да неке успаване гране где је био пад последњих година, да ту пробамо да их развијемо. Kао што је сектор прераде свињског меса", изјавио је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Недимовић додаје да морају да се прихвате сва правила Руске Федерације и Евроазијске уније.

"Они данас имају стандарде који превазилазе далеко стандарде других економских унија", истиче Недимовић.

Неусаглашени стандарди скупо су коштали четири српске компаније за прераду меса којима је забрањен извоз у Русију.

То је била једна од главних тема разговора министара пољопривреде две земље на сајму "Златна јесен" у Москви.

Прихваћени докази о отклоњеним неправилностима за једног од највећих српских извозника значи то да ће 50 одсто робе из његовог магацина кренути пут Русије.

"У овом тренутку је нама да кажем блокирано 50 одсто извозног програма. Ми овде имамо компанију коју смо основали 2016. године, која је стратешки позиционирана за дугорочност на руском тржишту и ми у овом моменту имамо 25 запослених у нашој руској комп коју чине претежно руски држављани", рекао је Душан Кнежевић, директор "Златиборца".

За трку на дуге стазе биће нам потребна нова стратегија и у воћарству.

"Највише су раније увозили јабуку и трешњу. Да ли се та структура производа мења сад и у ком правцу – та се структура нажалост мења, они су доста посадили своје јабуке, они ће за пет година постати највећи извозници дефинитивно, а ми морамо да мењамо нашу структуру да се прилагодимо њима да радимо то што ми имамо најбоље а то је јагода, трешња, бресква, нектарина, шљива, кајсија и крушка", навео је Марко Пантелић из "ПДМ Агро фрут"

Највеће интересовање на штанду Србије природно било је за сирово воће, али и за оно прерађено и упаковано у стаклене флаше.

Високо квалитетне воћне ракије из Србије требало би да се нађу 20. октобра на листи за бесцарински извоз у Евроазијску унију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво