Још без договора Русије и Украјине, Европа пуни складишта гаса

Од Нове године Русија би могла да заврне вентиле гасовода преко Украјине, јер се ни у септембру, две земље уз посредовање Брисела, нису споразумеле око наставка транзита. Гасовод преко Украјине још је главна траса снабдевања Европе гасом. У ишчекивању договора пуне се гасна складишта, али расте и стрепња.

Украјина инсистира на дугорочном споразуму са "Гаспромом". Русији то не одговара. Ипак, од новог састанка у наредних месец дана у Бриселу, очекује се да Русија или одложи обуставу за годину дана или, пак, смањи испоруку.

"На разговорима је било речи о 60 милијарди гаса годишњег транспорта што мислим да је једна прихватљива сума и за Русију и за Европу и за Америку. Међутим, Украјинци траже 90 милијарди, траже уговор на 10 година", каже бивши дипломата Срећко Ђукић.

Горан Радосављевић из Националног нафтног комитета Србије сматра да сада свако стоји на својој позицији и да се преиспитује моћ. Мораће, међутим, да се направи неки компромис око тога, рекао је Радосављевић.

Европска складишта гаса су пуна. Из "Србијагаса" поручују да је складиште Банатски двор максимално напуњено.

Србија, као и све земље Балкана има за сада само један доток гаса из правца Мађарске. Кажу да се уговарају и додатне количине из највећег складишта у Аустрији.

"Ту треба бити реалан, јер свако ће гледати да калкулише за себе и то је нешто што је у овом тренутку још неизвесно. Оно што одговорно могу да кажем је да је све што је било у моћи Србије у питању тих додатних количина гаса – заиста урађено", навео је Милан Здравковић, извршни директор оператора дистрибутивног система "Србијагаса".

Драган Вучур, извршни директор "Србијагаса", рекао је да се чини све како крајњи потрошачи не би имали никаквих проблема за наредну грејну сезону.

Још једном се потврђује оправданост градње нових гасовода, Северног тока 2, Турског тока и Јужног гасног коридора. Они би Европским потрошачима требало да обезбеде не само додатне количине гаса већ и алтернативне правце снабдевања. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво