Мали: Раст плата од осам до 15 одсто

Министар финансија Синиша Мали изјавио је на конференцији за новинаре са тимом ММФ-а да ће плате у јавном сектору бити повећане у децембру између осам и 15 одсто и да ће до краја године просек бити изнад 500 евра, као што је и обећано.

"Реални раст зарада у првој половини године је био 7,3 досто и превасходно је вођен растом зарада у приватном сектору. Такође, реблансом буџета смо дефинисали и повећање плата у јавном сектору, између осам и 15 одсто и очекујем да ће и раст плата у јавном сектору до краја године утицати на то да просечна плата у Србији у децембру достигне ниво од преко 500 евра", рекао је Мали у Влади Србије.

Истакао је да ће тако бити испуњено обећање које је дао председник Србије Александар Вучић о висини просечне плате.

Министар је казао да се од 1. јануара потпуно укида и Закон о смањењу зарада у јавним предузећима и на локалном нивоу власти.

"То њима обезбеђује могућност за повећање плата од најмање пет одсто", навео је он.

Мали је рекао да ће од 1. јануара бити повећана минимална зарада за 11,1 одсто, односно на 30.022 динара, што ће у апсолутном износу бити највеће повећање минималца до сада.

Министар финансија је навео да је у буџету за девет месеци остварен суфицит од 49,9 милијарди динара, иако је био планиран дефицит од 13,3 милијарде, што је за 63 милијарде бољи резултат него што је планирано.

"Зато смо имали ребаланс буџета и усмерили вишак новца ка већим капиталним инвестицијама и ка повећању плата у јавном сектору и исплати једнократне помоћи пензионерима", рекао је Мали.

Он је додао да је достигнуто и рекордно смањење незапослености, која је смањена на 10,3 одсто.

Развојни буџет 

Влада Србије ће за десетак дана усвојити предлог буџета за наредну годину, најавио је министар финансија и истакао да ће буџет бити развојни.

"Већ сада имамо списак пројеката које ћемо наставити да радимо", рекао је Мали у Влади.

Министар је навео да ће бити издвојена средства за Моравски коридор, деоницу Појате–Прељина, за изградњу ауто-пута Београд–Сарајево, за изградњу саобраћајнице Рума–Шабац–Лозница, за деоницу Сурчин–Обреновац, као и за деоницу Нови Београд – Сурчин.

Затим за београдску обилазницу, деоницу мост преко реке Саве код Остружнице – Бубањ поток, брзу саобраћајницу Нови Сад – Рума, затим за деоницу Прељина–Пожега.

Ту су и пројекат мађарско-српске железнице, реконструкција железничке пруге Ниш–Димитровград.

"Издвојили смо и значајна средства за рехабилитацију путева и унапређење безбедности саобраћаја", рекао је Мали.

Каже да ће се тежити ка стопи раста од четири одсто у 2020. години, што показује да се привредни раст убрзава, као и да ће бити планиран буџетски дефицит од 0,5 одсто.

Додао је да је планирано даље смањивање оптерећења на зараде, са 62 на 61 одсто.

"Идемо са даљим смањењем оптерећања на зараде", нагласио је министар финансија.

Најавио је да ће од 1. јануара почети имплементација швајцарског модела повећања пензија, односно индексације пензија.

"То је фер и поштен модел, који предвиђа повећавање 50 одсто од раста инфлације, а 50 одсто од просечног раста плата", навео је Мали.

Обавезујуће понуде за Комерцијалну банку до 2. децембра

Мали је истакао да је у току друга фаза тендерске процедуре за приватизацију Комерцијалне банке, која ће бити завршена до 2. децембра достављањем обавезујућих понуда заинтересованих инвеститора.

У претходној фази слања необавезујућих понуда пристигле су четири понуде, које су се и уједно квалификовале за улазак у другу фазу процеса, рекао је Мали.

"Тренутно се ради детаљна анализа пословања Комерцијалне банке и до 2. децембра очекујемо и обавезујуће понуде и онда ћемо знати на који начин и да ли смо пронашли правог партнера за Комерцијалну банку", рекао је министар.

На питање од кога све очекује достављање обавезујуће понуде, Мали је рекао да би било некоректно са његове стране да то каже.

Очекује да сва четири понуђача доставе и обавезујуће понуде.

У првих седам месеци 2,3 милијарде евра инвестиција

Србија је у првих седам месеци ове године привукла 2,3 милијарде евра страних директних инвестиција, што је за 43 одсто више него у истом периоду прошле године, изјавио је Синиша Мали.

Министар финансија је рекао да је часопис Фајненшел тајмс прогласио Србију за светског лидера у привлачењу страних директних инвестиција.

Мали је рекао да је Србија прошле године привукла 5,8 милијарди долара страних директних инвестиција.

"Већ смо, у првих седам месеци, 2,3 милијарде евра. Што значи да смо на прагу још једне рекордне године по том питању", рекао је Мали.

Он је додао да јавни дуг до краја године неће прећи 51,3 одсто БДП-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи