Гаспром оптужује Украјину за крађу

Украјина је незаконито узела 50 милиона кубика гаса у последњих 24 сата, изјавио званичник "Гаспрома" Сергеј Купријанов. “Гаспром” смањује гас Европи за количину украјинских крађи. Европска комисија - Земљама ЕУ не прети несташица гаса.

Украјина је у току претходна 24 сата незаконито узела 50 милиона кубних метара природног гаса намењеног купцима у Европи, изјавио је у Москви званични представник руске компаније "Гаспром" Сергеј Купријанов.

Купријанов је указао да је "Гаспром" већ упутио писмо Европској комисији са предлогом да се осигура независно праћење транзита руског гаса који се кроз цевоводе на украјинској територији допрема до европских купаца.

Купријанов је рекао да више европских земаља, потрошача руског гаса, није добило раније уговорене количине тог енергента и да ће "Гаспром" од данас због тога увећати испоруке кроз Украјину за 308 милиона кубних метара дневно.

Званичник "Гаспрома" је такође указао да Украјина још није платила руској компанији дуг за гас испоручен током прошле године, у вредности од 614 милиона долара.

"Украјинска страна не показује никакву иницијативу око потписивања уговора о испоруци гаса у 2009. години", казао је Купријанов, уз опаску да власти у Кијеву истовремено одбијају да признају важност постојећег споразума о условима транспорта гаса.

Гасни сукоб између Русије и Украјине нагло се заоштрио на крају прошле године, а главни разлог спора је била несагланост две стране око висине дуга за испоручени гас.

Русија је тврдила да јој Украјина дугује више од две милијарде долара, док су представници фирме "Нафтогас Украине" објавили да је сума дуга мања и да не премашује 1,3 милијарде.

Украјина је, осим тога, ставила до знања да су њена подземна складишта гаса пуна тог горива и да ће стога лако превазићи проблеме у снабдевању уколико Русија реши да од 1. јануара ове године заврне "гасне славине".

"Гаспром" је на такав став Кијева одговорио упозорењем партнерима у Европи о могућим сметањама у испоруци гаса од почетка ове године, што се у пракси и потврдило.

Као последица руско-украјинског спора снабдевање гасом већ је смањено у Чешкој и Турској, а смањење су раније објавиле и Пољска, Румунија и Бугарска.

Европска комисија о гасу

У Бриселу је одржан хитан, ванредни састанак амбасадора сталних представника европске двадесетседморице с циљем да размотре насталу ситуацију, пошто су Пољска, Чешка, Словачка, Мађарска, Румунија, Бугарска и Грчка саопштиле да је протеклих дана дошло до смањења испорука руског гаса преко Украјине у сразмери и до 30 одсто.

Потрошачима и индустрији у земљама Европске уније не прети непосредна опасност од смањења испорука природног гаса, а делом је већ отклоњен поремећај у приливу руског гаса преко Украјине, саопштила је Европска комисија у Бриселу.

Наводи се да ниво залиха природног гаса у земљама ЕУ износи између 70 и 80 одсто потреба, тако да никаквог смањења потрошње не може бити "у идућим недељама", без обзира на увоз овог енергента.

Експертска мисија председништва ЕУ и Европске комисије ће, како је речено, отпутовати у Кијев, а сутра ће се у једној европској престоници састати с челницима руске компаније Гаспром с циљем да украјинску и руску страну подстакне на решење "комерцијалног билатералног спора" око испорука руског гаса Европи.

Европска унија, стављено је до знања, нема намеру и не може посредовати у спору између Москве и Кијева, пошто је Русија због неплаћених дугова обуставила испоруке гаса Украјини, будући да је то ствар "комерцијалних уговора који су махом тајни".

Стање с дотоком руског гаса се углавном данас нормализовало у Мађарској, Словачкој и Румунији, а пад прилива природног гаса преко Украјине је Пољској надокнађен повећањем испорука преко Белорусије.

Званичници у ЕУ истакли су да је нужно утврдити узроке поремећаја у приливу руског природног гаса европској 27-орици и "како ће пад прилива бити надокнађен потрошачима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара