Дипломате беру грожђе у срцу Шумадије

Двадесетак амбасадора из европских земаља, али и са других континената брало је данас грожђе на плантажама Винарије "Радовановић" у Крњеву. Одушевљени су Шумадијом, а за врхунска српска вина имају само похвале и зато ће их, обећавају, препоручити купцима у својим земљама.

Добро расположени, у спортској одећи и мимо протокола, амбасадори са свих страна света акредитовани у Београду прихватили су се у Крњеву маказа и плетених корпица. Бере се сорта каберне совијњон и изузетног је квалитета. У винограду, на отвореном неформални дипломатски самит, у срцу Шумадије.

"За мене је ово типична Србија, ја сам из Холандије, дошао сам пре два месеца и ово је за мене прилика да изађем из Београда и видим остатак Србије и дивна је", наводи Зил Бешор Плуг, амбасадор Холандије.

Рут Стјуард, амбасадорка Аустралије наводи да ужива да путује по Србији.

"Добро је за нас да откријемо Србију и заиста уживам, у пририроди, у вину и срећна сам што сам овде", објашњава Стјуардова.

Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије наводи да је један од потенцијала Србије – добро вино.

"Мислим да је једна од највећих тајни у Србији и велики потенцијал индустрија вина, имате веома добра вина, лепу земљу, а ту смо и да мало радимо", оцењује Лутероти.

Највреднији међу дипломатама био је ипак Сем Фабрици шеф Делегације европске уније у Србији, уједно и подршка амбасадорима који никада нису отишли ван Београда.

"Овде смо да радимо, да беремо грожђе, ово је винска дипломатска тура и заиста уживамо, а мислим да је регион шумадије један од најбољих винских региона у Србији и Европи", објашњава Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Све сорте винове лозе на плантажама Радовановића у Крњеву добро су родиле. Квалитет грожђа је изузетан, проценат шећера и до 26 одсто и то због повољних временских услова током лета и јесени. Година баш по мери виноградара.

"Почела је као кишна година, а онда је добила најбоље што може, не претерано високе дневне температуре, али занимљиво је да су ноћи биле хладне. Ово су вина за дуга чувања", наводи Миодраг Радовановић, власник Винарије "Радовановић"

Од грожђа из овогодишње амбасадорске бербе настаће ограничена количина врхунског црвеног вина. Све ће бити продато на аукцији у некој од амбасада учесница, а приход одлази у хуманитарне сврхе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво