Чадеж за РТС: Гренел желео да чује колико политички проблеми утичу на пословање

Председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, каже за РТС да је велика част и изненађење да је специјални изасланик председника Трампа, Ричард Гренел и у Приштини и у Београду желео да чује пословну заједницу и да са перспективе чисте политике пребаци на то шта су последице и шта ће се догодити уколико "не седнемо за сто, не договарамо се и не решавамо проблеме".

 Марко Чадеж је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да свако решење креће од тога шта су нам заједнички интереси.

"Заиста желимо да пружимо подршку и председнику Вучићу, и свим аонима који воде овај дијалог и желе да реше овај проблем који нас оптерећује. Имали смо јуче састанак трилатерале, говоримо о продубљивању економских интеграција, али не можемо да говоримо о томе док још увек мислимо да можемо да живимо у неком замрзнутом стању проблема у сред нашег региона", рекао је Чадеж.

Са Гренелом је, каже, разговарао о томе колико политички проблем између Београда и Приштине отежава пословање и колико би можда више било и америчких и других инвестиција да се са решавање проблема уради на прави начин.

"Чини ми се да постоји и политичка воља и тешко је да неко из пословне заједнице каже ајде да се сада то брзо реши, јер разумемо у потпуности да јесте компликовано и јако тешко за политичаре, али ми оно што можемо да допринесемо, ми ћемо да помогнемо", навео је Чадеж.

Напомиње да су, када је реч о "малом шенгену" питани о томе шта им смета.

"Оно што нам је потребно је да је Вучић дао једну нову динамику тој иницијативи. Ми имамо повећан извоз, али имамо и даље исте процедуре, имамо и више чекања на граници, јер имамо већи број робе. Уколико сте лимитирани да робу пребаците са тачке А на тачку Б, ако то много кошта, ви не можете да будете конкурентни, што значи да не можете да правите посао и запошљавате људе", навео је Чадеж.

Царинских баријера нема, али постоји проблем да "једни другима не признајемо вертеринарске сертификате, да фитосанитарне службене раде 24 сата, да не признајемо документа, да не признајемо ауторизоване оператере".

"Оно што је најважније да људи могу слободно да раде. То су неке ствари које су у ЕУ нормалне, али за нас овакве ствари неће нико унапред урадити. Добро је да се о томе разговара, али и да се дају конкретни рокови. Нама је најважније да администрација то почне да спроводи. Сада теба то да се спроведе кроз министарства, агенције, управе, то није лако, али сваки проблем на који можемо да укажемо дали смо и предлог решења", закључио је Чадеж.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво