Брнабићева и Антић са представницима групације "Рио Тинто" о пројекту "Јадар"

Председница Владе Ана Брнабић и министар енергетике и рударства Александар Антић састали су се са представницима међународне рударско-металске групације "Рио Тинто" која ради на развоју Пројекта "Јадар".

Чланови делегације, коју је предводио извршни директор групације "Рио Тинта" за енергију и минерале" Болд Батар, информисали су премијерку Брнабић и министра Антића о напретку пројекта који се спроводи у околини Лознице, а који је један од три главна развојна пројекта те компаније на светском нивоу, саопштила је Влада Србије.

Саговорници су истакли значај јединственог лежишта јадарита и очекивано окончање вишегодишње фазе геолошких истраживања почетком следеће године, у складу са законом. Током тог периодa компанија је инвестирала у више од 300 бушотина и обрадила више од 200 километарa језгра.

Компанија "Рио Тинто" je до сада уложила и определила више од 200 милиона долара у развој Пројекта "Јадар", а коначна инвестициона одлука очекује се током 2021. године.

На састанку у згради Владе потврђен је заједнички интерес обе стране за наставак блиске сарадње на припреми и усвајању стратешких планских докумената, пратећих дозвола и путне и комуналне инфраструктуре неопходних за развој модерног рудника и индустријског постројења.

Представници компаније нагласили су значај одличне сарадње сa Владом Републике Србије и захвалили на досадашњој подршци премијерки, министру Антићу, другим министрима и предстваницима локалне самоуправе у развоју тог пројекта.

Пројeкат "Јадар" подразумeва рад на развоју рудника подземне експлоатације и изградњу индустријског постројења за металуршко-технолошку прераду концентрата јадарита. Очекивани крајњи производи су борна киселина и литијум карбонат, чистоће 99,5 одсто неопходне за производњу литијумских батерија.

Влада Србије и компанија "Рио Тинто" потписали су у јулу 2017. године Меморандум о разумевању којим се успостављају темељи сарадње на развоју лежишта јадарита, а данашњи састанак један је у низу редовних сусрета откада је тај меморандум потписан, имајући у виду стратешки значај овог пројекта за Републику Србију, Подрињски регион и "Рио Тинто".

У делегацији су били и директор "Rio Tinto Ventures" Ендру Литам, директор "Борати и литијум" Ричард Коен и генерална директорка Пројекта "Јадар" Марни Финлајсон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи