Србија и Кина потписале 12 споразума о сарадњи у области иновација

Представници Владе Србије, научних институција и компанија на конференцији Кине и 17 земаља Централне и Источне Европе потписали су 12 споразум о сарадњи са Кином у области иновација.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је са замеником генералног директора Одељења за науку и технологију Џанг провинције Цао Сина Меморандум о разумевању о сарадњи у области иновација.

Поповић је заједно са министром просвете Младеном Шарчевићем потписао и Меморандум о разумевању између Кабинета Министра за иновације и технолошки развој у Влади Србије, Министарства науке и просвете и компаније "NetDragon Websoft Holdings" о сарадњи у области развоја и промоције Отворене иновационе платформе.

Потписан је и Меморандум о разумевању и сарадњи између Института за међународну политику и привреду и Кинеске академије наука и технологија за развој.

Такође, потписан је Меморандум о разумевању између Кинеске академије наука и технологија за развој и Универзитета у Новом Саду, као и Меморандум о разумевању за научно-истраживачку сарадњу између Института техничких наука САНУ и Ласерског Института Академије наука Шандонг.

На конференцији је потписан и Споразум о заједничком истраживању на дизајнирању испитивања модела болести и биомаркера за рану дијагнозу неуролошких поремећаја који ће реализовати Биолошки институт Шандонг Академије наука и Медицински факултет у Београду.

Централна лабораторија за молекуларно инжињерство провинције Шандонг и Институт техничких наука САНУ потписали су оквирни уговор о научно-техничкој сарадњи у области полимерних материјала и наноматеријала.

Представници Универзитета у Београду и ректор Ченгду Универзитета за информационе технологије Су Ченгхуа потписали су Споразум о сарадњи између два универзитета.

Такође, потписан је и Споразум о академској размени и сарадњи између Универзитета у Шангају и Универзитета у Београду.

На конференцији је потписан и Споразум између сангајског фармацеутског института Кинеска академија наука и Института за биолошка истраживања у области изучавања природних продуката и дизајнирању нових лекова.

Потписан је и Споразум о заједничкој лабораторији између "BGRIMM Tehnology Group", Универзитета у Београду, "HBIS Group Serbia Iron & Steel",  компаније "Зиђин" и компаније "RONLY Holdings Limited".

Декларацију о глобалном екосистему иновација и предузетништва потписали су НТП Црна Гора, "БиоСенсе" Институт из Новог Сада, Иновациони Центар из Бања Лукe, Бизнис инкубатор "БИОС" из Осијека, "Бизнис Инкубатор" из Новог Сада, компанија "Shanghai Neobay Venture Capital" , Центар за предузетништво Уневрзитета у Мичегну, Шангајски заједнички институт "Ђао Тонг" и Универзитет "Пађађаран" из Индонезије.

број коментара 0 Пошаљи коментар